MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

5-6 maart 1809 - Twee dagen in Deventer

Verhaal

Op 5 maart ontvangt Lodewijk Napoleon de Leden van de Commissie voor de handel, de Belastingontvanger, de ontvanger van de domeinen, de stadsarts en een Stadscommissie.

Er moet onderzocht worden welke tolgelden er in Gelderland betaald moeten worden, die niet gelden voor de inwoners van dit departement. Hier moet op teruggekomen worden. De Schipbeek moet bevaarbaar worden tot het kanaal naar Munster. Hier moet aan toegevoegd worden, dat het water verdeeld moet worden tussen de Schipbeek en de Berkel. Verder ontvangst van een commissie van de Atheneum Bibliotheek. Er zijn boeken toegezegd.

Bezoeken gebracht aan de gewapende burgerij, die wel meer geld kan gebruiken (bevolen) en de Snippelingsdijk. Aan de kant van de IJssel is de stad slecht versterkt. Hierover moet een rapport komen. De kathedraal is een mooi gebouw, maar slecht gedecoreerd. De stad moet hieraan bijdragen en de Hervormde Gemeente steunen. De katholieke kerk is vrij groot, maar ook slecht verfraaid en slecht onderhouden. De pastoor moet aangeven wat hij nodig heeft om dit in orde te brengen, dan zal ik dit geven (sic!).

Het Stadhuis ziet er goed uit. Er is een goede ijzerfabriek, deze moet aangemoedigd worden. In de zomer moet het werk opgeschort worden, omdat er niet genoeg water in de Schipbeek is. Er is een slechte tapijtfabriek, er zijn veel arbeiders, maar er is weinig werk. Deze is niet beter dan die in Hilversum. Er moet een rapport gevraagd worden aan de Minister van BiZa om een exclusief privilege te vragen zodat er een fabriek kan komen die goede kwaliteit kan leveren. Wat is er geworden van de fabrikant die eenzelfde fabriek begonnen is in Rotterdam? Bezoek gebracht aan de Koekfabriek, die redelijk bloeiend is en goed beklant.

6 maart
Door een ongesteldheid van de koning kan deze niet aan verplichtingen voldoen, maar beperkt hij zich tot het schrijven van notities en tekenen van decreten.

Titelfoto: De Lebuïnuskerk in Deventer in de negentiende eeuw. (collectie HCO)

Auteur:Siem van Eeten
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand