image/svg+xml

D: Langs de IJssel - 4 maart 1809

Verhaal

D: Langs de IJssel - 4 maart 1809

Plaatje bij verhaal: ijssel_zwolle_ca._1900.jpg

Voor het vertrek van Lodewijk Napoleon wordt de erewacht geïnspecteerd en worden de officieren zilveren ringkragen beloofd. Op naar Deventer! Onderweg bezoekt de koning Windesheim, Wijhe en Olst.

In Windesheim zijn geen arts noch vroedvrouw. Een aandachtspunt! De Kerk is in zeer slechte staat en reparatie wordt bevolen. Het water staat nog steeds op het land, waarschijnlijk veroorzaakt door een dijk bij Zwolle, die het water tegenhoudt. De Minister van Binnenlandse Zaken wordt om een rapport gevraagd.

In Wijhe zijn de dijken in een zeer slechte staat. Er is een instituut voor jonge meisjes, dat niet veel voorstelt. Vroedvrouw noch apotheker ontbreken.

In Olst is de Hervormde Kerk in een vrij goede staat. De Hervormden en Katholieken wordt 800 gulden toegezegd waarvan 500 gulden als voorschot voor de overstromingen. Verder wordt er 500 gulden voor het orgel en 1.500 gulden voor de Katholieken beloofd.

In Deventer wordt Lodewijk Napoleon ontvangen door de plaatselijke autoriteiten. De stad telt 8.300 inwoners. De koning spreekt met het departementale justitiële apparaat en de religieuze leiders. Er zijn vier hervormde predikanten voor 7.000 zielen en twee kerken die in een goede staat verkeren. De predikanten worden regelmatig betaald en zijn tevreden. Er zijn 16 à 1.700 Katholieken die een grote kerk hebben, die nog niet voltooid is. Tussen de twee godsdiensten heerst een goede harmonie. Verder zijn er één lutherse predikant voor 100 leden, één doopgezinde predikant voor 60 leden en 60 Joodse families.

In Colmschate (op een half uur gaans van de stad) zijn 1.200 Katholieken, maar er is geen kerk. De diensten worden gehouden in vier verschillende huizen, die op enige afstand van elkaar liggen. Beloofd dat er een kerk en een kapel zal komen. De bouw van der kerk is bevolen in het midden van het dorp en een kapel vlak bij de molen van Bathmen. Een kerk zal niet voldoende zijn. De Minister van de Erediensten moet hier zijn licht over laten schijnen. Naar het honorarium van de pastoor moet ook gekeken worden.

*Titelfoto: Het Katerveer over de IJssel bij Zwolle, 1915. (collectie HCO)

Auteur:Siem van Eeten
Trefwoorden:Windesheim, Olst, Wijhe, Deventer, Colmschate, Bathmen
Thema's:Lodewijk Napoleon bezoekt Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.