MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

16 maart 1809 - Langs het Zwartewater

Verhaal

Op 16 maart vertrekt de koning uit Vollenhove, waar hij de nacht heeft doorgebracht bij Anthony baron Sloet van Oldruitenborgh, om via Zwartsluis, Hasselt, Grafhorst naar Kampen te gaan.

In Zwartsluis wordt het samengaan van de gemeenten Zwartsluis met Nieuwesluis besproken en goedgekeurd. Ook moet de administratie van de goederen van de kerk in Zwartsluis gescheiden worden van die van de gemeente. Hierover moet een rapport worden uitgebracht. Tevens vraagt meen een verlichting van de schuld van ƒ 3800 om een school te kunnen bouwen. De doopsgezinde dominee krijgt een toelage van ƒ 300.

Hasselt krijgt een katholieke kerk. De heer Van Marle krijgt toestemming om een kanaal te graven voor de export van turf. De weg naar Staphorst en Rouveen moet verbeterd worden 'om dezen weg gedurende het gehele jaar in ene bruikbare staat te houden' en er moeten twee nieuwe schutdeuren komen in de Sluis. De Pastoor van Schokland krijgt een beloning van ƒ 400 per jaar.

In Genemuiden is een breuk in de dijk die hersteld moet worden. De stad heeft geen tekort op de begroting en de mattenfabrieken zijn volop in werking. De weg naar Kampen zal gerepareerd worden evenals de weg van Grafhorst naar Zwolle. Het is belangrijk dat de verbindingen niet onderbroken worden. Zo komt de koning ‘s avonds in Kampen aan.

Titelfoto: Gezicht op de gracht te Hasselt, Cornelis Springer, 1863. (Rijksmuseum Amsterdam)

Auteur:Siem van Eeten
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand