MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Woordenboek van Overijsselse dialecten online beschikbaar

Nieuwsbericht

Woordenboek van Overijsselse dialecten online beschikbaar

6/6/2016

In het Woordenboek van Overijssel kunt u de woordenschat van de taal van Overijssel opzoeken. Het bevat woordmateriaal uit ruim 80 grotere en kleinere plaatsen in Overijssel en het aangrenzende Duitse gebied.

Het woordenboek is te benaderen via onderzoekoverijssel.nl (klik op Taaldatabase)of via detaalvanoverijssel.nl (via het rode tabblad).

Taaldatabase in de steigers

Het elektronische Woordenboek van Overijssel is op dit moment nog niet af. Vaak zult u bij de zoekresultaten de mededeling zien: “Dit item is nog niet goedgekeurd”. Dat wil zeggen dat er nog iets gedaan moet worden aan de spelling van de woorden, of dat de voorbeeldzinnen of toelichtende tekst nog geredigeerd moeten worden. Daar werken we voortdurend aan verder, het is een taaldatabase die nog in de steigers staat.

Thematische verzameling

Het WOD heeft als doel het verzamelen en beschrijven van de woordenschat van de provincie Overijssel en het aangrenzende Duitstalige gebied.  De woordenschat van het Overijssels wordt in dit woordenboek niet alfabetisch, maar naar thema gepresenteerd. Thema's die in het WOD worden behandeld zijn bijvoorbeeld 'het huis', 'de mens' en 'de samenleving'. Het WOD sluit daarmee in werkwijze aan bij andere grootschalige streektaalwoordenboeken zoals het Woordenboek van de Gelderse Dialecten (WGD) en het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten (WALD).

Geschiedenis van het woordenboek

Eind vorige eeuw is het project  Woordenboek van de Overijsselse Dialecten (WOD) gestart. Het  was een initiatief van de Stichting GrensOverschrijdende Streektalen (GOS). In de Stichting GOS participeerden de IJsselacademie in Kampen, het Van Deinse Instituut in Enschede (sinds 2008: Twentse Welle), het Staring Instituut in Doetinchem (sinds 2011: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en het Landeskündliches Institut Westmünsterland in Vreden (Dld.).

Vanaf 2014 is door de IJsselacademie, TwentseWelle en het Historisch Centrum Overijssel aan het Woordenboek van Overijssel gewerkt in het kader van het Provinciale programma Streektaal en streekcultuur.
 

Trefwoorden:Historisch Centrum Overijssel, HCO, Twentsewelle, Streektaal en streekcultuur, Woordenboek van overijssel, Woordenboek, Wod, Taaldatabase, IJsselacademie
Locatie:Overijssel