MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Toen, op 14 mei...

Verhaal

Toen op 14 mei: Stakende turfstekers

Het 'Nieuwsblad van Roermond' meldde op 14 mei 1889:

De arbeiders van den zogenaamden 'Gouden Ploeg' van den Kloosterdijk nabij Hardenberg, staakten maandag den arbeid. De werkstakers trekken in een troep van 150 man naar de veenderijen van de heeren Van Roijen, waar zij de arbeiders noodzaakten, het werk te staken. Een andere trok naar Nieuw Gelderland en Vroomshoop, om ook daar de arbeiders te dwingen, tot werkstaking over te gaan.

Dinsdag is echter door de arbeiders in de veenderijen van Van Roijen de arbeid hervat. Ook moeten de meeste arbeiders aan den Kloosterdijk bij 'den Gouden Ploeg' het werk weer hebben hervat. Enkelen der oproermakers mochten niet weer beginnen. Er zijn op de laatste plaats vooral vreemdelingen aan 't werk. De meesten komen uit Friesland (Noordwolde en omstreken).

Te Vroomshoop hebben ruim 600 turfgravers, werkzaam voor de heeren Arends (Arntz) en Terwind uit Nijmegen, dinsdag het werk gestaakt wegens te weinig loon. De rijkspolitie van Vroomshoop en uit Ommen en Hardenberg, benevens een viertal marechaussees uit De Krim, zijn ter plaatse aanwezig om de orde te handhaven.

Trefwoorden:Vervening, Turf, Turfsteken, Arbeid, Veenderij, Gouden Ploeg, Bergentheim, Staking, Staken, Arbeiders, Werken