MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Een eeuw geleden...

Verhaal

Het Sallands Volksblad bevatte in mei 1915 deze bijzondere advertentie:

"Trots afgunst, laster, haat, 
woon ik nu aan de Bruchterstraat. 
Laat nijders nijden en haters haten, 
als God mij helpt, kan Leman mij niet schaden. 
Ten Brink de Bruin"

In de raadsvergadering was een verzoek van de joodse slager Rudolph Jacob ten Brink de Bruin aan de orde geweest om de oude openbare school te mogen huren, omdat hij geen woning kon vinden. Dat was echter afgewezen. Kennelijk verdacht hij zijn geloofsgenoot en 'vriend' Liepman Leman ervan achter de afwijzing te zitten. De twee heren waren slagers en beconcurreerden elkaar hevig. Vier jaren later later zou Ten Brink de Bruin, adverteren:

"Nogmaals bij Leman 't hoekje om.
Zaterdagavond 18 october 's avonds half 6 opening 
van mijn nieuwen winkel in de Achterstraat"

Dat 'hoekje om' sloeg op de locatie waar concurrent Leman woonde en werkte, namelijk op de hoek van de Voorstraat en de Kruissteeg. Men moest letterlijk bij Leman het hoekje om, om de Achterstraat te bereiken... De dubbele lading van het 'hoekje om' bleef decennia lang bekend bij de inwoners van Hardenberg die deze grap kennelijk wel konden waarderen.

Weer een jaar later, in november 1920, opende Ten Brink de Bruin zijn slagerij 'Ora et Labora' (vanaf 1927: 'Luctor et Emergo') op de hoek van de Achterstraat en de Rodehaanensteeg (nabij de huidige stadsmuur). Hier zien we hem trots voor zijn winkel poseren met een 'paaschkoe'. De slacht van dergelijke grote 'beesten' werd 'wereldkundig' gemaakt in de lokale kranten Sallands Volksblad, De Vechtstreek en/of de Hardenbergsche Courant, bijv.:

"De paaschkoe, door den heer Ten Brink de Bruin, slager alhier, geslacht, weegt schoon aan de haak 1800 pond. Een prachtdier! Maandag alhier rondgeleid, wekte het kolossale dier veler bewondering".

Trefwoorden:Hardenberg, Slager, Joden, Slagerij, Achterstraat, Concurrentie
Personen:Rudolf Jacob ten Brink de Bruin, Liepman Leman
Periode:1915
Locatie:Hardenberg