MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boek 'Historische Moordkruisen in Nederland – “Bid voor die sele”'

Nieuwsbericht

Boek 'Historische Moordkruisen in Nederland – “Bid voor die sele”'

22/3/2017

Al eeuwen plaatsen nabestaanden en omwonenden een kruis op de plek waar iemand door geweld om het leven is gekomen. Deze moordkruisen vinden hun oorsprong in het gebruik van de zoenovereenkomst waarbij de dader soms een kruis moest oprichten op de plek van de moord. Bij het kruis diende de voorbijganger te bidden voor het zieleheil van het slachtoffer. Veel moordkruisen zijn in de loop der eeuwen verdwenen, maar her en der in Nederland bevinden zich op verschillende locaties nog eeuwenoude moordkruisen. Veel van deze kruisen zijn te vinden in Limburg, maar wie kent de moordkruisen in Gelderland en Overijssel? En wie kent de grondkruisen in Friesland of de moordkruisbomen in Noord-Brabant?

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bevat een introductie over het gebruik van kruisen, waarna wordt ingegaan op de verschillende soorten kruisen, de naamgeving en het materiaalgebruik. Vervolgens wordt stil gestaan bij het laatmiddeleeuwse recht, waarin verzoening een belangrijke rol speelde. In het tweede deel van het boek worden meer dan dertig historische moordkruisen uitgebreid besproken, waaronder het Stenen Kruis bij Olst.

Over de auteur: René ten Dam schrijft over historische Nederlandse begraafplaatsen en ander funerair erfgoed. Hij is eigenaar van Bureau Funeralia en adviseert over begraafplaatsen. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Dodenakkers.nl dat zich inzet voor funerair erfgoed in Nederland en daar door historie aan verbonden gebieden als Suriname, Indonesië en Japan.

Titel: Historische Moordkruisen in Nederland – “Bid voor die sele”
Auteur: René ten Dam
Paperback, 170 pagina’s met meer dan 40 foto’s in kleur
ISBN: 9789402157833
Prijs: €27,95

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of gewoon bij de auteur (info@bureau-funeralia.nl).

Lees alvast meer over het Stenen Kruis bij Olst.

Trefwoorden:Moordkruisen, Olst, Eikelhof, Moordkruis
Personen:Johannes Lueckens
Locatie:Buiten Overijssel, Eikelhof