MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 6 - Stadsmuur bij de Pelsertoren

Verhaal

Locatie 6 - Stadsmuur bij de Pelsertoren

Van alle stadsgezichten die Gerard ter Borch tekende is dit beeld het best herkenbaar gebleven. Zeker sinds de restauraties in de jaren 70 en 80 de stadsmuren en torens weer hebben ‘uitgepakt’, oftewel ontdaan hebben van hun latere aanbouwsels. Gerard ter Borch zag dit tafereel vanaf de buitenoever van het Zwartewater, tegenwoordig de Thorbeckegracht genoemd.

Het stadsgezicht toont, van links naar rechts, de Diezerpoort met brug, de Pelsertoren en vervolgens de stadsmuur. Halverwege de stadsmuur is een spits uitzichttorentje gebouwd. Het oog van de toeschouwer wordt vanaf het rechterkader van de tekening langs de muur getrokken. De overkapping van de weergang  – aan de binnenkant van de muur – ziet er hier en daar vervallen uit of ontbreekt zelfs.  In de muur, die hier direct langs het water van de stadsgracht is gebouwd, is een muuropening met een steiger te zien. Op de steiger staat een man. Rechts van hem is een hangende toiletvoorziening weergegeven. Op de voorgrond vaart een andere man in een roeiboot. Hij brengt met zijn vaarrichting een tegengestelde beweging in het artistieke beeld van deze tekening.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.