MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 5 - Haven aan het Rodetorenplein

Verhaal

Locatie 5 - Haven aan het Rodetorenplein

Op deze tekening heeft Gerard ter Borch de Zwolse haven aan het Rodetorenplein afgebeeld. Links is een gedeelte van de Jan Baghstoren te zien, rechts daarvan de Rode Toren en op de achtergrond de toren van de Onze Lieve Vrouwen-kerk.

Helemaal rechts, richting de Jufferenwal, staat een standerdmolen op het Maagjesbolwerk. Bovenop zo’n bolwerk, vrij van bebouwing en bomen, konden de molenwieken goed wind vangen. Aan de noord- en zuidkant van dit havenplein mondden de Kleine Aa en Grote Aa uit in het Zwartewater. Deze rivier sloot hier stroomopwaarts  –   vanaf zijn monding in de Zuiderzee  –  aan op de Zwolse stadsgracht. De stadsgracht stond in oostelijke richting in verbinding met de Vecht en het Duitse achterland. In westelijke richting gaf het Zwartewater toegang tot de Zuiderzee voor het handelsverkeer op Holland en, nog verder weg, over de Noordzee. De havenactiviteiten worden weergegeven door aangemeerde schepen en de stadskraan, waarmee goederen in en uit het scheepsruim werden geladen. Tot in de 20ste eeuw werden schepen aan dit havenplein gelost en voeren beurtvaartschepen af en aan.

 

 

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle