MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 3 - Kamperbuitenpoort (vanaf het land)

Verhaal

Locatie 3 - Kamperbuitenpoort (vanaf het land)

Deze tekening laat de Kamperbuitenpoort zien bij het naderen van de stad. Helemaal links is nog net de ‘Peperbustoren’  (die bijnaam had de toren toen nog niet) te zien en rechts daarvan de toren van de Grote of Michaëlskerk.

De standplaats van Gerard ter Borch was de Hoogstraat, vóór de hekpoort die toegang gaf tot de brug over de singel. In het huisje met de steile trapgevel woonde de brugwachter. Eén man houdt de wacht bij het paard en een geparkeerde wagen, een andere figuur staat in de opening van de hekpoort te wachten. Opvallend is dat de toren van de Michaëlskerk zo sterk naar links overhelt, terwijl de Peperbustoren kaarsrecht staat. De Michaëlstoren, die met zijn hoogte van 113,5 meter de Utrechtse Domtoren overtrof, stortte in 1682 helemaal in. Dit gebeurde nadat de toren meerdere malen was getroffen door blikseminslagen en branden die het bouwwerk hadden beschadigd.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.