MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 2- Kamperbuitenpoort (vanuit de stad)

Verhaal

Locatie 2- Kamperbuitenpoort (vanuit de stad)

We zien hier de Kamperbuitenpoort in westelijke richting. Hier begon voor de uitgaande man de belangrijke verkeersweg naar Kampen. Onder anderen boeren uit de Mastenbroekerpolder brachten via deze poort hun landbouwproducten naar de Zwolse markt.

Was je destijds onder deze poort doorgegaan, dan liep je tussen twee hoge muren naar de volgende poort: de Kamperbinnenpoort. Pas na het passeren van die poort kwam je aan in de stad. Twee traptorens flankeren het rechthoekige poortgebouw van de Buitenpoort. In de onderdoorgang is bovenin het traliewerk van een valhek te zien. Dit valhek konden de Zwolse burgers laten zakken om ongewenste bezoekers tegen te houden. Uit een venster midden boven de poortopening hangt een kleed te luchten. Onder de poort door zien we twee mannen staan. Achter hen is de ophaalbrug over de singelgracht zichtbaar. Links en rechts in het opgaande muurwerk van het  poortgebouw hebben planten wortel geschoten. Toen Gerard ter Borch deze tekening maakte stond hij op de bemuurde weg tussen de beide poorten in.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle