MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 11 - Markt bij avond

Verhaal

Locatie 11 - Markt bij avond

Deze tekening toont een blik op de avondmarkt op de Grote Markt vanaf de Oude Vismarkt. Rechts zien we de schandpaal op de hoek van de Diezerstraat. Het silhouet van de fraai vormgegeven paal steekt, door het licht bij de marktkraam eronder, vaag af tegen de donkere hemel. Het tijdstip en de grote hoeveelheid kramen doen vermoeden dat het niet om een doordeweekse markt gaat, maar om een jaarmarkt.

Rechts zijn twee vrouwenfiguren te zien. De ene vrouw staat voorovergebogen en de andere vrouw is zittend afgebeeld. De vrouwen zijn bezig met iets dat de aandacht trekt van kinderen: zijn ze misschien pannenkoeken aan het bakken? Op de voorgrond staat een man met een cape om. Hij tilt met zijn linkerarm een lantaarn op om bij te lichten. Tegelijkertijd staat hij ons, als toeschouwers, in de weg om te kunnen zien wat er precies gebeurt. Links van de man kijkt een hondje nieuwsgierig toe.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Boch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle
3 annotaties

Annotaties

Graag gedaan, ik ben Ter Borch nog elke dag dankbaar dat we onze stad zoals deze er in de 17e eeuw uitzag zo in detail kregen uitgebeeld middels zijn schetsen (vooral van zone Diezerpoort tot Rode Torenplein en Kamperpoort) dat het precies lijkt te corresponderen met de huidige indeling van het middeleeuwse centrum en de meer accurate plattegronden (want dat waren ze niet allemaal) uit die periode. Daarom is een route langs al het ''onzichtbare'' zoals deze nu is uitgedacht des te meer een prachtig en interessant initiatief!
Algemeen door M.D.Mariani op 30 jan 2018 om 19:29:43

Beste Mariani, Veel dank voor uw reactie. Heel scherp opgemerkt en we stellen het enorm op prijs dat u dit inzicht met ons deelt. Het is een aannemelijke correctie op de begeleidende tekst. Zo klopt de weergave inderdaad precies. We gaan kijken of we de geschreven tekst kunnen aanpassen - wijziging van de gesproken tekst is helaas niet mogelijk. Vriendelijke groet en nogmaals dank, Jos Mooijweer
Algemeen door Jos Mooijweeer op 30 jan 2018 om 09:20:16

Ter borch heeft i.t.t. Wat men hier vertelt juist een met de werkelijkheid corresponderende weergave gemaakt. De Grote Markt zie je hier namelijk vanaf de Oude vismarkt. Rechts is niet sprake van de Michaëlstoren maar de schandpaal op de hoek Diezerstraat. Dit was een bijzonder fraaie sculptuur. Op een meer heldere weergave van deze tekening in inkt is ook nog een subtiele scheiding in licht en donker te zien waarmee ter Borch de panden lijkt aan de te geven tussen de Voorstraat en de Melkmarkt in, daar waar nu de Harmonie staat.
Algemeen door Mariani op 19 dec 2017 om 20:41:42

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.