MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 11 - Markt bij avond

Verhaal

Locatie 11 - Markt bij avond

Deze tekening toont een blik op de avondmarkt op de Grote Markt vanaf de Oude Vismarkt. Rechts zien we de schandpaal op de hoek van de Diezerstraat. Het silhouet van de fraai vormgegeven paal steekt, door het licht bij de marktkraam eronder, vaag af tegen de donkere hemel. Het tijdstip en de grote hoeveelheid kramen doen vermoeden dat het niet om een doordeweekse markt gaat, maar om een jaarmarkt.

Rechts zijn twee vrouwenfiguren te zien. De ene vrouw staat voorovergebogen en de andere vrouw is zittend afgebeeld. De vrouwen zijn bezig met iets dat de aandacht trekt van kinderen: zijn ze misschien pannenkoeken aan het bakken? Op de voorgrond staat een man met een cape om. Hij tilt met zijn linkerarm een lantaarn op om bij te lichten. Tegelijkertijd staat hij ons, als toeschouwers, in de weg om te kunnen zien wat er precies gebeurt. Links van de man kijkt een hondje nieuwsgierig toe.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Boch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle