MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Locatie 10 - Sassenstraat

Verhaal

Locatie 10 - Sassenstraat

We zien hier de zuidzijde van de Sassenstraat in de richting van de Grote Kerk met haar imposante toren. Deze penseeltekening is bekend onder de naam: ‘Hanengevecht in de Sassenstraat’.

Gerards halfzus Gesina maakte de tekening in 1655. Het tafereel kan voor haar eigen ogen hebben afgespeeld, want  de familie Ter Borch woonde aan de overkant van deze voorname straat. Gesina verzamelde tijdens haar leven materiaal over de familie en vulde er drie albums mee. Het is aan Gesina te danken dat zoveel persoonlijk materiaal van deze schildersfamilie is overgebleven. De bijzondere collectie kon in 1886 door het Rijksprentenkabinet in Amsterdam worden aangekocht.

Gevelsteen met het familiewapen Ter Borch: een rode klimmende leeuw met blauwe klauwen en tong, op een gouden achtergrond. De steen is afkomstig uit het buitenhuis ‘De Ramhorst’. Dit buitenverblijf – een spieker – stond aan de Langenholterweg en is in 1960 gesloopt voor de bouw van flats in Dieze-Oost in de woonwijk Diezerpoort. Een replica van deze steen is in 2017 ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van Gerard ter Borch geplaatst in de gevel van Sassenstraat 21, het woonhuis van de familie in de stad.

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle