MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Door het oog van Ter Borch: 'Zo'n beroemde kunstenaar uit Zwolle?!'

Verhaal

Door het oog van Ter Borch: 'Zo'n beroemde kunstenaar uit Zwolle?!'

Vierhonderd jaar geleden werd Gerard ter Borch (1617-1681) in Zwolle geboren. Voor kunstcollectief ZoGemaakt was dit een mooie aanleiding om met twee groepen leerlingen een kunstproject te doen, waarin de leerlingen een ‘ontmoeting’ hadden met deze wereldberoemde kunstenaar.

Onder leiding van docent Marjolein Verbruggen doken negen leerlingen van Atelier ZoGemaakt in het leven van Gerard ter Borch. Een kort (en eigenwijs) filmpje was het resultaat.

 

In zijn jonge jaren trok Gerard ter Borch er regelmatig op uit om Zwolle en haar omgeving vast te leggen. Zo ontstonden prachtige stadsgezichten.

Vierhonderd jaar later deden de leerlingen van de Talentklas hetzelfde. Gewapend met potlood en papier wandelden zij samen met docent Simone van der Meulen langs plaatsen waar de jonge Ter Borch heeft getekend. Zo legden de leerlingen hún Zwolle vast en werkten deze uit in een linosnede.

Met grote aandacht gemaakt door Lieke, Marte, Hilde, Yaëlle, Sterre, Jochem, Jochem, Thijn, Sofie, Fien, Vere, Cathelijne, Emma, Mareille, Mijntje, Wende, Naomi en Rhodé.

ZoGemaakt bedenkt en geeft kunstlessen voor kinderen van 4 t/m 18 jaar, zowel ónder als ná schooltijd.

Onder schooltijd zijn we vaak te vinden op basisscholen. Voor losse kunstlessen, langere kunstprojecten of het bedenken van een beeldende leerlijn voor langere periode. Ná schooltijd kunnen kinderen terecht in één van onze Ateliers ZoGemaakt of in de Talentklas in diverse wijken in de stad. ZoGemaakt organiseert regelmatig exposities. In 2015 exposeerden we in twee Zwolse Brugwachtershuisjes, in 2016 in Stadkamer-centrum, en nu dan in Academiehuis – Grote Kerk Zwolle.

Meer informatie is te vinden op www.zogemaakt.com

 

 

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, ZoGemaakt, Kunstlessen, Overijssel verbeeld
Periode:2017
Locatie:Zwolle