MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Brasie Beat Club - Oldenzaal

Verhaal

Brasie Beat Club - Oldenzaal

November 1966. Een geldinzamelingsactie middels een “beatavond” om de door de Chinezen verdreven Tibetanen te ondersteunen was goed bevallen. De voor deze avond gecontracteerde band Peter and the Blizzards wist meer dan 500 mensen naar het St. Josephgebouw aan de Molenstraat te lokken.

Dit vroeg om meer en op zaterdag 11 februari gaf burgemeester de Vries het startschot voor de Brasie Beat Club.  De band die er als eerste optrad was the Bintangs.  Brasie was een samentrekking van de achternamen van de initiatiefnemers en oprichters Henny Brands en Henk Siers. Dat de overheid er aan meewerkte kwam waarschijnlijk voornamelijk door de behoefte controle te houden over de jeugd. Bij de opening beloofde de burgemeester zelfs dat de politie regelmatig zou komen controleren op het lidmaatschap.


Een maand na de opening telde de club al bijna 500 leden. Daarom werden er naast optredens van bands op zaterdag op zondag discoavonden georganiseerd. Na de eerder vermelde Peter and the Blizzards traden zowel  regionale bands als landelijk bekende bands op, waaronder the Bintangs (Beverwijk) , the Buffoons (Enschede), Hun (Enschede), Swinging Soul Machine (Rotterdam), the Motions (den Haag), the Makin (Arnhem), the Rascal Rout (Naarden), the Honest Men (Enschede), Popartist 66. 

Brasie Beat Club heeft bestaan tot……..?

Toevoeging Henk Siers.
Dat de gemeente meewerkte  kwam voornamelijk omdat er weinig voor jongeren te doen was. Daarom mocht de jeugd vanaf 14 jaar naar het jongerencentrum komen, onder voorwaarde dat de sluiting zaterdags om 24.00 uur was en zondagavond om 23.00 uur. Ook kreeg de Brasie-Beatclub vrij stelling van de z.g vermakelijkheids belasting van de gemeente Oldenzaal. De Beat club heeft bestaan tot eind 1968, de laatste maanden was deze bij hotel  "de Ster"aan de bisschopstraat. In het laatste jaar was het ledental opgelopen tot ongeveer 1100 leden.

Auteur:Gerrit Steenbreker en Henk Siers
Trefwoorden:Popmuziek Oldenzaal, Popmuziek Twente, Popmuziek, Oldenzaal, St. Josephgebouw
Personen:Henny Brands, Henk Siers