image/svg+xml

Biografie - The Tornado Strings - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Tornado Strings - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00326.jpg

Donny Belvroy wordt geboren in 1947 op Celebes in Indonesië. Via Bandung emigreert hij met zijn familie – ouders, 5 kinderen en een tante- in 1955 naar Nederland. Ze varen met de MS Sibajak ( genoemd naar een vulkaan op Sumatra) van de Rotterdamse Lloyd. Aangekomen in Nederland wordt de familie opgevangen in pension Hansa aan de Hengelosestraat tegenover de fabriek van Van Heek in Enschede. Vader Belvroy krijgt in 1957 werk in Hengelo en Enschede wordt verlaten.

De nieuwe wijk Klein-Driene is nog in aanbouw en de familie wordt tijdelijk gehuisvest in het oude ziekenhuis aan de Ziekenhuisstraat. In 1958 zijn de woningen afgebouwd en betrekt het gezin een woning aan de Largohof. Donny ontmoet in 1960 Guus van Schravendijk, die in dezelfde buurt woont. Guus speelt gitaar in de band The Boomerangs, waarin Paula Belvroy de oudere zus van Donny, de zangeres is ( later gaat zij zingen in The Flaming Stars). De band The Boomerangs repeteert in de huiskamer van de familie Belvroy. Als de Boomerangs zijn uitgespeeld mag Donny alle instrumenten uitproberen. Hij probeert de drums uit en de gitaren. Hij besluit dat hij absoluut gitaar wil leren spelen. Hij mag de akoestische gitaar van Paul Witterland (van The Witterlands), die ook bij de familie thuis komt, lenen om daar op te oefenen.  
Ronnie Monteiro, met bas van
Paul Witterland en Donny Belvroy.

Om zelf een gitaar te kunnen kopen gaat Donny in de vroege morgen en in de avond kranten rondbrengen. Zo spaart hij guldens bij elkaar om een gitaar te kopen. Het wordt een gitaar van het Nederlandse merk Egmond. Een 6-snarige plankgitaar. Hij kan er een Dynacord Baseking versterker bij kopen. Er zijn in Hengelo in de Sterrenbuurt en in Klein Driene veel Indische Nederlanders komen wonen met hun kinderen. En heel veel daarvan spelen gitaar.

Tornado Strings Henk Polman, Roy Hemler, Wim Goosens, Donny Belvroy, Ronnie Monteiro.
  Ze komen op verschillende plekken bijna dagelijks bij elkaar zoals in de kelders onder de flats in de  Sterrenbuurt. De gitaristen leren van elkaar de standaard grepen, maar ook de bijzondere truckjes op gitaar. Zo zijn de Indo’s Ronnie Monteiro, Peter Benjamins, Donny Lans, Peter Morbeck, Bennie Lapré, Peter Mouthaan, Rudy Baro, Roy Hemler, Evert Haccau, Peter van Garling, Max Simon en de Blanda’s Wim Goossens, Henk Polman en Maarten Assink in allerlei samenstellingen bij elkaar en worden er vele bandjes opgericht.  Eén van die bandjes ontstaat in de loop van 1962. Don Belvroy, Roy Hemler, Henk Polman, Ronnie Monteiro alle vier op gitaar en drummer Wim Goossens beginnen de band The Tornado Strings.

Wat later schaft hij een Fender Jazz Precision Bass aan met Fender Showman versterker. Speciaal voor The Tornado Strings maakt de vrouw van Evert Haccau creme-kleurige jasjes met zwarte revers.

Het eerste optreden is in de speeltuin in de Sterrenbuurt. Er volgen snel meer optredens zoals in de Ark, het Beetshuis, veel in de Boemerang, in het Verenigingsgebouw van Stork, maar ook in Enschede in het Volkspark. Er worden nummers gespeeld van The Shadows, Elvis Presley, Chuck Berry, en andere hits uit die tijd, maar ook van de dan al bekende Indo-rock bands zoals The Tielman Brothers en The Crazy Rockers. Er wordt gespeeld op Höfner en Framus gitaren, Donny leent de Höfner gitaar van Guus van Schravendijk.  
The Tornado Strings. Henk Polman, Roy Hemler, Wim Goossens, Donny Belvroy, Ronnie Monteiro.
  Het bijzondere van deze jasjes is dat ze, nadat de band stopt, worden overgedragen aan The Witterlands en ná deze band weer worden overgedragen aan de band The Fellows. Doordat er een groot netwerk van gitaristen is, zijn er direct invallers beschikbaar als er eens een muzikant niet mee kan doen. Maarten Assink valt wel eens in als drummer en als half 1963 Wim Goossens definitief stopt als drummer wordt Maarten zijn vervanger. Als Paul Witterland de

uitgeleende ‘Beatles’ basgitaar komt terughalen, ziet hij Maarten drummen “ en weg is Maarten “ naar The Witterlands om te drummen.

In 1961 zoekt Peter Benjamins naar muzikanten. Met een groepje vormt hij een nieuwe band. De groep bestaat uit Max Simon slaggitaar, Ronnie Monteiro slaggitaar, Roy Hemler sologitaar en Jan Vierdag drums. Peter Benjamins is de leider van de groep en speelt ook sologitaar en met Roy zingt hij erbij. Vanwege robijnrode jasjes die ze dragen, noemt de band zich The Rubies ( zie voor verdere informatie over The Rubies elders op de site). Er ontbreekt echter een basgitarist. Don Belvroy wordt gevraagd om ook in deze band te gaan bassen. Dat doet hij en vanaf dat moment speelt hij om en om in twee bands tegelijk. In deze band stopt Max Simon in 1963. Roy en Don besluiten definitief naar die band te gaan en zo houden The Tornado Strings op te bestaan.  
Donny Belvroy

Maar ook The Rubies bestaan niet lang.  De band stopt eind 1963 omdat enige muzikanten werk en muziek niet kunnen combineren. Sommige muzikanten zijn naar andere bands gegaan.

Bandleden door de jaren heen.

 

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Don Belvroy en Max Simon , door Pel Kotkamp.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Hengelo, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Hengelo, Sterrenbuurt, de Ark, Beetshuis

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.