image/svg+xml

Biografie - The Thunderbirds - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Thunderbirds - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00073.jpg

Begin 1965 is de beatmuziek bezig spectaculair en massaal populair te worden. De ene band na de andere wordt opgericht en de ene na de andere beatclub in vele cafés begint. Vijf liefhebbers van deze muziek zijn vrienden en familie van elkaar. Een paar spelen gitaar, de één kan zingen en een ander drummen en zo komt het dat ze hun favoriete liedjes zelf proberen te spelen. En dat gaat ze goed af. Ook in 1965 begint op de televisie de Britse sciencefiction serie The Thunderbirds. Hoogstwaarschijnlijk is die serie van invloed geweest op de naam die de band kiest.

Bekende nummers van The Beatles en van The Rolling Stones, daar begint het mee. Maar ook ‘Bring it on home to me’ van The Animals staat op hun repertoire. En later ‘All or nothing’ van The Small Faces en ‘Lying all the time’ van The Outsiders zijn onder andere bekende nummers die ze spelen. De repetities zijn in een ruimte boven een machinefabriek aan de Aardoliestraat. Daar woont de drummer van de band en er zijn geen bewoners in de omgeving. Eén van de gitaren waarop overigens weinig is gespeeld, is een Höfner. Bijzonder is dat dit de eerste Höfner ( prijs 475 gulden) is met een ingebouwde booster. Als curiositeit is de gitaar nog steeds in bezit van de artiest. Deze en de andere instrumenten zijn gekocht in de Nieuwstraat bij Huigens. Er is verder voor die tijd een geweldige 50 watt versterker, een Davoli zanginstallatie van 100 watt en twee Framus gitaren. De bandleden zijn in 1965 bij het optreden van The Scorpions in de Rootie Tootie en die dragen zwarte kleding. Dat inspireert hen om ook zwarte koltruien en zwarte broeken te gaan dragen.

The Thunderbirds

Al gauw worden ze gevraagd op te treden in ’t Kreejenus, een jeugdcentrum dat gevestigd is in één van de Stork panden aan de Langelermaatweg in Hengelo. Dat is met succes en ze komen daar vele malen terug. Maar ook in Hengelo in buurthuis ’t Lansink op het Tuindorp, in jongerencentrum Het Beetshuis en in de Cavern Club in café De Oude Molen laten ze hun favoriete beatnummers horen. Buiten Hengelo spelen ze in Schalkhaar bij café Het Berghuis een aantal keren, evenals in het Riet gebouw bij station Almelo De Riet, wat de thuisbasis is van de Almelose band The Spurs. Verder treden ze op in Borne in de Starclub Wim Meere, waar ze samen optreden met The Rowdies, met daarin de dan 16-jarige Klaas Dikken, en in de Centy Seven Club. Hun grootste bekendheid krijgen ze echter in Vriezenveen. Daar spelen ze maandenlang om de andere week in zalencentrum Koebrugge en in zalencentrum Zandwijk. Veelal op de vrijdag en zaterdag avonden voor volle zalen. Ze krijgen voor een optreden 175 gulden per avond.

In de loop van 1968 verandert de muziekstijl. De beatmuziek is al weer over. De rhythm and blues is in opkomst. Bovendien gaan zalen over van livemuziek naar disco. Een laatste optreden is in het Wapen van Hengelo waarin de Black Corner Club zit. De band vindt de nieuwe stroming niet hun muziek en ze besluiten te stoppen. Eenieder gaat zijn eigen weg.

Bandleden door de jaren heen.


Verantwoording

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Johan Schutte(voormalig bandlid van The Thunderbirds), door Pel Kotkamp, op 22 september 2015.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.  Mail naar    info@poparchieftwente.nl
 

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:The Thunderbirds, Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo, Muziek Overijssel
Personen:Henk Webbink, Leo Loesman, John Beck, Brian Sprukkelhorst, Johan Schutte
Locatie:Hengelo
Thema's:Muziek in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.