image/svg+xml

Biografie - The Swinging Foxtails - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Swinging Foxtails - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00016.jpg

Eind jaren 50, begin jaren 60 van de vorige eeuw hebben kerken vaak moeite met de opkomst van de Rock ‘n Roll en de belangstelling van hun jongeren daarvoor. Zij willen de jeugd echter niet van zich vervreemden. In Hengelo ontstaan in die tijd allerlei bandjes. Hieronder volgt het verhaal van een van de meest succesvolle Hengelose bands.

Medio 1960 beginnen vier gitaristen en een drummer als de groep The Greens in Hengelo met rock ’n roll muziek. Het zijn Herm Wind sologitaar, Roel Rolleman rhythmgitaar, Fred Euverman basgitaar en Jan Olde Ampsen drums. Een predikant van de Gereformeerde kerk, die bij de jeugd erg populair is, vraagt de band om in hun verenigingsgebouw Kokra aan de Helmersstraat op de zaterdagavond muziek te maken. Dit als afwisseling voor de jeugd die anders spelletjes doet. Hoewel menige oudere de muziek wel erg wild vindt, blijft de kerkenraad achter de jeugd staan en vinden ze het goed dat er één keer per maand op de instuif wordt gespeeld en gedanst. In 1961 komt Erna Nekkers als zangeres bij de band. Samen met de band wordt zij heel populair met bekende hits uit de top-50. Het repertoire omvat teenager hits van o.a. Brenda Lee, Trini Lopez, The Everly Brothers, Cliff Richard en ook van The Shadows. Op 25 maart 1961 treedt de band op met gastzanger Piet Sybrandy uit Enkhuizen. Aangemoedigd door de gastzanger worden moderne geestelijke liederen, gospels en negrospirituals gespeeld. Het succes is zo groot dat wordt besloten om naast rockmuziek ook deze muziek te gaan spelen, bijvoorbeeld op zondagmorgen in het Verenigingsgebouw van Stork, waar vaak meer dan 500 jongeren naar de jeugddiensten komen. Er volgen regelmatig optredens in kerken in Hengelo, Borne en Enschede. Tijdens de zomer worden kerkdiensten op camping Delden muzikaal omlijst door een optreden van de groep. Maar tegelijk blijft de band ook rockmuziek spelen op bruiloften en dansavonden. Bij verschillende leden van de groep wordt thuis geoefend, maar ook kan de band oefenen in het Elim-gebouw van de Hervormde kerk aan de Troelstrastraat. Nieuwe apparatuur en instrumenten worden op afbetaling aangeschaft bij Huigens, zoals een Dynacord echo en versterker. De ouders van de band staan garant voor de betaling. In het begin maakt de moeder van Herm Wind de kleding van de band. Broeken, vlinderdasjes en biesjes langs de colbertjes is één van de out-fits. De eerste gekochte kostuums worden door Roel Rolleman aangeschaft bij de International Seamen Shop uit Singapore voor 3,50 gulden per stuk. Later worden bij Tielkes in de Weemenstraat colberts van 34,95 en pantalons van 36,00 gulden aangeschaft, veel geld in die tijd. De populariteit neemt toe en de kweekschool in Almelo waar Herm leerling is, vraagt de band om op te treden op hun feestavond. Vanaf dat moment wordt de band ook in Duitsland gevraagd om op te treden. Bij één zo’n optreden heeft een bezoeker een vossenstaart bij zich. Die wordt door een lid van de band geruild tegen een glas bier en op het drumstel geplaatst. The Swinging Foxtails zijn geboren.

Als Anneke Grönloh op 22 april 1961 (voor f 75,00) in Instuif Kokra optreedt voor een volle zaal begeleiden The Swinging Foxtails haar. Eind 1960 komt men in contact met de Stichting “d‘Oprechte Amateur”. Deze organiseert audities in het gehele land voor amateur artiesten en bands. The Swinging Foxtails komen steeds goed voor de dag en krijgen op 26 april 1961 het diploma van deze stichting. Dit diploma zorgt voor veel uitnodigingen voor optredens. Zo treedt de band op Hemelvaartsdag 1961 op in Apeldoorn in Berg en Bos tijdens de Grote AVRO Show. Op dit festival treden ook The Witterlands,Guitar Brothers met The Starlight Sisters op. Rex Gildo zou komen, maar verschijnt niet en daardoor breken er nozemrellen uit waar de politie aan te pas moet komen. De bekendheid wordt groter en groter. De NCRV nodigt de band uit voor tv en radio opnames op 20 november 1961. Dat is voor de muzikanten een hoogtepunt, maar helaas worden de opnames nooit uitgezonden.

Op 11 november 1961 wordt op Thiemsbrug het C. Beetshuis geopend in een voormalig pand van Hollandse Signaal Apparaten. Tijdens hun eerste muziekfestival op 18 november 1961 treden 11 regionale bands op voor een uitverkochte zaal met 350 bezoekers. De prijswinnaars in verschillende disciplines zijn; The Broadway Stars uit Hengelo, The White Rockets uit Enschede en The Swinging Foxtails. De organisatie is in handen van Jan Assink en Roel Rolleman. Ook volgende festivals bij het C. Beetshuis zijn uitverkocht. Op 25 mei 1962 treden op: The Magics en The Spiders uit Hengelo, The Blue Arrows uit Vroomshoop, The Babino’s uit Rijssen en The Everleij Sisters (geen zussen van Don en Phil). The Swinging Foxtails behalen de eerste prijs. In 1962 wordt veel opgetreden in de regio, zoals in zaal Peddemors in Manderveen, samen met Anneke Grönloh; tijdens een teenagersbal in zaal Mulder in Baalder bij Hardenberg, samen met Ria Valk en De Candy Kids. In de jaren 1961 en 1962 zijn er veel incidentele optredens. In 1963 en 1964 wordt zaterdagsavonds opgetreden in Duitsland, waar veel beter betaald wordt. De AVRO nodigt de band uit voor studio-opnames op 25 maart 1963 die via de radio worden uitgezonden. Daarvan bestaat nog een bandopname!

In 1963 wordt het nieuwe gemeentehuis van Hengelo geopend met een tiendaags evenement, SO ‘63. Als onderdeel van de feestelijkheden treden The Swinging Foxtails elke dag op in de muziekkoepel in het Prins Bernard Plantsoen. Ook worden zangers en zangeressen tijdens dit feest begeleid. Een ander hoogtepunt is een sportuitwisseling van de vereniging KEV (Kracht en Vriendschap) uit Hengelo met Wenen waarvoor de band wordt meegevraagd. Met succes treedt de groep 6 avonden achter elkaar op. Ook in Hengelo is de band regelmatig te bewonderen, zoals in Het Wapen van Hengelo op 20 oktober 1963 samen met The Witterlands en op 26 december in de Rootie-Tootie in het VIOS-gebouw. In 1964 emigreert Roel Rolleman naar Australië en wordt zijn plaats ingenomen door Jan Evers. Erna Nekkers besluit enige maanden later om meer solo te gaan optreden. Dat doet ze al af en toe in de Carella Show met Johnny Gaasbeek. Eind 1964 verlaat zij The Swinging Foxtails definitief. Zij sluit haar carriëre af in 1966. The Swinging Foxtails blijven bestaan tot medio 1964. In dat jaar beëindigen ze hun carriëre op spetterende wijze met een veertiendaags optreden op de Europa tentoonstelling in Emmen.


Verantwoording
Auteur is Pel Kotkamp. Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Erna Nekkers en Fred Euverman door Pel Kotkamp, van het Poparchief Twente, op 21 november 2014 rep. 5 februari 2015 en e-mailcontact met Herm Wind op 2 maart 2015, aangevuld met andere informatie. 

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:The Swinging Foxtails, Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo
Personen:Fred Euverman, Erna Nekkers, Jan Olde Ampsen, Roel Rolleman, Herm Wind, Jan Evers, Hengelo
Locatie:Hengelo