MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Spurs - Almelo

Verhaal

Biografie - The Spurs - Almelo

Het was begin 1965 dat Klaas Schipper (RIP), Bert Bokhove, Roelof Michel en Henk de Roo in Almelo de beatgroep The Spurs oprichtten en in september 1965 vulde Egbert Reinders de groep aan tot een vijfmans formatie. Met name in de jaren 1965 tot en met 1967 maakten The Spurs deel uit van de Almelose beatbandjes-scene, die toen vrij groot was.

De muziekstijl van de band was beatmuziek en alle bekende beatbands uit die tijd werden gecoverd, zoals The Rolling Stones, Kinks, Small Faces, Them etc. en heel strak werd de hitparade gevolgd om nieuwe nummers in te studeren. Ze hadden warempel èèn eigen nummer - please, don’t go -, min of meer in de stijl van en als antwoord op de Golden Earrings met hun - please go -. The Spurs hadden een heuse manager, Henry Oostendorp, die ook nog een eigen auto bezat, een Renault Dauphine, waar de hele band, zij het met moeite, in paste. Wanneer in Almelo werd gespeeld reed Henry een paar keer heen en weer en wanneer het optreden buiten Almelo was, huurden ze een VW-bus bij garage Eshuis. De eerste muziekinstallatie, van Huigens Hengelo, werd aangeschaft met een lening van de ouders van de 5 bandleden. Deze lening werd overigens in de periode die daarop volgde keurig afgelost. Gespeeld werd, vooral in Almelo in speeltuingebouwtjes zoals De Riet, Boomplaats, Sluitersveld, VOK, Clubhuizen zoals Jeugdzorg, Trefhoek etc. Ook in café Stegehuis aan de Bornerbroeksestraat werd vaak opgetreden door The Spurs. Ook in plaatsen buiten Almelo werd vaak opgetreden. In die jaren was het gebruikelijk dat het optreden begon om halfacht en eindigde om elf uur. Hoe anders is het tegenwoordig dat men om halfelf pas de stad in gaat. Omdat de bandleden een baan hadden, waar lang haar in die tijd uit den boze was en de bands uit Engeland allemaal lang haar hadden, traden The Spurs in 1966 enige tijd op met een pruik. Klaas Schipper, die roodharig was, had zelfs een rode pruik, zodat het net echt leek. Helaas zijn daar geen foto's van. Regelmatig werd meegedaan aan regionale talentenjachten, vooral nadat in de loop van 1966 de band werd uitgebreid met een zangeres, Sonja de Vries. Eén van die talentenjachten had zelfs tot gevolg dat Sonja een plaat mocht opnemen met als producer Peter Koelewijn. Zij het onder een andere naam (Penny Wilson) en The Spurs mochten al helemaal niet meedoen op de plaatopname. Na 1967 hebben The Spurs nog enkele jaren met verschillende bezettingen opgetreden en zelfs tot op heden (2016) zijn er enkele muzikanten, die onder de naam The Spurs optreden.

Verantwoording
Tekst is aangeleverd door Egbert Reinders, voormalig bandlid van The Spurs.

Auteur:Egbert Reinders
Trefwoorden:Popmuziek Almelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Almelo
Personen:Bert Bokhove, Roelof Michel, Egbert Reinders, Henk De Ro, Klaas Schipper, Sonja De Vries.
Locatie:Almelo gemeente