image/svg+xml

Biografie - The Rubies - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Rubies - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00319.jpg

Max Simon (1941) komt vanuit Indonesië begin 1960 naar Hengelo. De familie wordt opgevangen in het Borsthuis aan de Ziekenhuisstraat. In april 1960 verhuist hij naar de Pythagorasstraat in de wijk Veldwijk. Max ontmoet Johnny Gerrits uit de Händelstraat en van hem leert hij gitaarspelen.

Samen met Guus Tamaëla die basgitaar speelt, Tino Simon als begeleider, Johnny als solozanger in een show-pak met witte schoenen en met een drummer waarvan de naam ontbreekt wordt er een band gevormd. De naam van de groep wordt The Driftin’ Rollers. Er wordt veel instrumentale muziek gemaakt van o.a. The Ventures, The Shadows en The Spotnicks. Begin 1961 wordt deelgenomen aan een talentenjacht wat een optreden oplevert in het Beetshuis in Hengelo. Helaas emigreert Johnny Gerrits naar de U.S.A. en ook Guus Tamaëla gaat naar de States. Hierdoor houdt de band op te bestaan.  
The Driftin' Rollers

Eind jaren 50 begin jaren 60 barst het in de wijken Sterrenbuurt en Klein Driene van de Indische jongelui die bijna allemaal gitaar spelen. In veel huiskamers klink rock ’n roll muziek.

Oefenen in de huiskamer. vlnr  Peter Mouthaan, Peter Benjamins, Rudy Baro, Donny Lans, Donny Belvroy
  Er worden allerlei bandjes gevormd zoals The Boomerangs, The Flaming Stars, The Tornado Strings en The Black Magics. In deze laatste band spelen  de broers Witterland die later The Witterlands vormen. Vele bandjes spelen in Pentrop aan de Oldenzaalsestraat waar het Indisch Contact Centrum haar avonden houdt. Ook The White Rockets uit Enschede treden regelmatig in Hengelo op in Pentrop. Eind 1961 zoekt Peter Benjamins naar muzikanten. Hij wil een bandje beginnen. Hij vindt een paar jongens; Roy Hemler sologitaar/zang, Jan Vierdag drums, Ronnie Monteiro slaggitaar en Max Simon slaggitaar. Veel van die jongens zijn nog maar net 15 jaar oud. Peter Benjamins speelt zelf sologitaar, zingt mee en geeft leiding aan de band. 

Zo nemen ze van elkaar veel technische trucjes over. Na enige tijd komt Donny Belvroy de band versterken als basgitarist. Er wordt geoefend onder in de kelders van de flats in de Sterrenbuurt, maar ook wel in de kelder van de woning van Max in de wijk Veldwijk. Een definitieve ruimte om te repeteren krijgen ze bij Klubhuis De Boemerang aan de Mussenstraat. 

Het kost hen niets, maar er staat tegenover dat ze daar 1 keer in de maand moeten optreden. Daardoor krijgt de band grote populariteit in de wijk. De groep krijgt een manager, Jack Foss, die manager is van veel Indo bands. In veel bands wordt door alle muzikanten gespeeld in dezelfde kleding. Vaak jasjes met grote revers en felle kleuren. Die jasjes zijn nogal prijzig en regelmatig worden ze in diverse bands uitgeruild en geleend. Ook deze jongens willen in dezelfde jasjes gaan spelen. Via via komen ze aan robijnrode jasjes met zwarte revers. Door deze kleur besluiten ze zich The Rubies te gaan noemen.  
The Rubies. Max Simon, Jan Vierdag, Ronnie Monteiro, Roy Hemler, Peter Benjamins. Rode jasjes van Rubies

Foss zorgt voor optredens. Een eerste echte optreden vindt dan plaats in De Ark. Voor een volle tent spelen ze rock & roll nummers uit die tijd, Chuck Berry, Elvis Presley, Buddy Holly, Cliff en de Shadows, maar ook veel country & western nummers en veel instrumentaal. De Ark besluit hen te vragen om iedere maand te komen optreden. Daarnaast wordt gespeeld in het hele Hengelose clubhuiscircuit en ook in het Verenigingsgebouw van Stork, het Vios in de Beekstraat, in de Dieselstraat, in de kerk aan de Oelerweg en ook in het Beetshuis op Thiemsbrug. Het openingsnummer van The Rubies is bij ieder optreden een rock & roll versie van het nummer “Roodborstje Tikt Tegen Het Raam”. Buiten Hengelo wordt slechts 1 maal gespeeld op een bruiloft in Enschede in het Volkspark. De gitaristen spelen in het begin op de wat beter betaalbare gitaren zoals Primus of Höfner. 

'huisbandje'. vlnr Max Simon, Alex Dinsbach, Ferry van Schravendijk, Joop van Seusten
  Soms gaat er Indische familie naar de U.S.A. Daar zijn de beste gitaren, b.v. Fender die in Nederland op dat moment niet te koop zijn. Bovendien zijn ze in Amerika nog zeer betaalbaar en dus worden er regelmatig gitaren vanuit dat land meegenomen naar Nederland. Doordat er bandleden zijn gaan werken is de band in 1963 gestopt. Een aantal muzikanten is in andere bands gaan spelen. Max Simon blijft gitaar spelen. Dat doet hij samen met Ferry van Schravendijk, met Alex Dinsbach en met Joop van Seusten . Het blijft bij spelen in huiskamers tijdens feestjes en verjaardagen. Een naam heeft de groep nooit gekregen.

Veel later komen een aantal muzikanten regelmatig bij elkaar om voor de lol muziek te gaan maken. Naast Max is dat Richard Verhagen, Ferry van Schravendijk. Johnny Mouthaan, John Smit en Evert (bijnaam Iep) Haccau.

2002 vlnr Max Simon, Richard Verhagen, Iep Haccau, Ferry van Schravendijk, Johnny Mouthaan, John Smit bij Max thuis.

 

The Rubies met Jan Vierdag, Ronnie Monteiro, Roy Hemler, zangeres onb, Peter Benjamins en Max Simon.

 

Bandleden door de jaren heen.

 


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een gesprek met Max Simon, door Pel Kotkamp.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Trefwoorden:Hengelo, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Hengelo
Personen:Johnny Gerrits, Jack Foss, Ferry van Schravendijk, Alex Dinsbach, Joop van Seusten , Johnny Mouthaan, John Smit

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.