MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Royal Rockets - Delden

Verhaal

Biografie - The Royal Rockets - Delden

Tonny Wekdam en Wim Buitenweg kennen elkaar als muzikant in de  jeugddrumband Delden. Beiden spelen ook gitaar en eind 1963 jammen ze samen vele uren bij elkaar thuis, Wim op Spaanse gitaar, later merkloze electrische gitaar van Huigens en Tonny op een Fender ook van Huigens. Ze hebben eigen gebouwde kleine versterkers, voor iedere gitaar één. Begin 1964  'I Want To Hold Your Hand' van The Beatles was net uitgebracht- vinden ze Jan Willem Rouweler, Kees Pasman en Willem Mollink bereid om samen een band te vormen. Ze noemen zich The Royal Rockets.

De band oefent thuis bij Tonny Arends, maar ook in het schooltje aan de Spoorstraat naast dominee Koopmans, die als ze te lang repeteren op de stoep staat en vraagt te stoppen. Om tegen het gezag in te gaan, gaan ze dan toch nog één nummer door onder het motto ‘wat kan ons dat schelen’. Later repeteren ze aan de Markt in de werkplaats van het loodgietersbedrijf van pa Rouweler. De eerste successen behalen ze op verjaardagen en feesten in Delden. Daar laten ze nummers horen uit de top 40 zoals 'Do Wah Diddy Diddy' bekend van Manfred Mann en 'Needles and Pins' van The Searchers. Inmiddels zingen Catrien en Irma als 15-jarigen met de groep mee. Nummers van Willeke Alberti, Manuela, Conny Froboess en Conny Francis, maar ook b.v. 'Queen For Tonight' van Helen Shapiro.

In de loop van 1965 neemt de band deel aan een talentenjacht in de vaste muziektent op de Cramersweide in Delden aan de Zuiderhagen. Ze spelen daar de bekende nummers, maar ook zingt Tonny Arends het nummer 'You Talk Too Much' van Joe Jones en zingen de zangeressen Duitse liedjes en o.a. 'Spiegelbeeld'. Ondertussen is Tonny manager van de band geworden en regelt hij een aantal optredens. De zangeressen mogen van hun ouders niet mee als er buiten Delden wordt opgetreden, maar ook niet als het ’s-avonds laat kan worden. Voor het Nivon treden ze veelal op op de zondagmiddagen, meestal om en om met de zangeressen. Verder wordt er gespeeld in Hengelo in de buurthuizen aan de Twijnstraat (’t Lansink) en aan de Dieselstraat (Bethlehem kerk), en bij het Nivon in Hengelo aan de Isaacstraat. Verder ook in Goor een aantal keren bij Jachtlust ‘de laatste hoop’ van Goor. Toch zijn de leukste optredens in Delden bij het Parochiehuis, omdat de zaal daar altijd uitverkocht is en in zaal Drieze, waar later de Top Twenty Club zal worden opgericht. George uit Aruba treedt een paar keer op als gastartiest. Hij zingt soulnummers van Otis Redding, Percy Sledge en Arthur Conley.

Voor zover bekend is The Royal Rockets de enige jaren-60 band uit Delden. Eind 1966 stopt de band o.a vanwege het feit dat Willem Mollink naar Canada emigreert. 

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Tonny Wekdam, Wim Buitenweg, Irma Achterkamp en Erny Wekdam, door Pel Kotkamp op 13 oktober 2015. 

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Delden, Popmuziek Twente, Popmuziek, Delden
Personen:Tonny Wekdam, Wim Buitenweg, JanWillem Rouweler, Kees Pasman, Willem Mollink, George ‘uit Aruba’, Cathrien Wekdam, Irma Achterkamp, Tonny Arends
Locatie:Delden