image/svg+xml

Biografie - The Flaming Stars - Goor

Verhaal

Biografie - The Flaming Stars - Goor

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKTgoofo00008.jpg

Humphrey Jacquet komt met de familie in 1952 vanuit Soerabaja met het schip de Johan van Oldenbarnevelt aan in Nederland. Met z’n zessen worden ze opgevangen in een klein vakantiehuisje op camping Hessenheem in Markelo. Na maanden krijgen ze een woning in Goor. Humphrey speelt al mondharmonica en via een neef en een oom krijgt hij interesse in gitaarspelen. Akkoorden worden geleerd uit een boekje, en zijn oma vervult een grote wens, hij krijgt een Höffner gitaar.

Er wordt een bandje gevormd met slaggitarist Davids, Boy Steenhardt op drums en zang en Humphrey sologitaar. Een paar keer is er een optreden o.a. in Wierden. Met de brommer , instrumenten en “radioversterkers” naar de optredens. Er is contact met Johnny Frank uit Enter. Die vaart op de Holland Amerika Lijn en brengt de nieuwste LP’s mee uit Amerika van o.m. The Ventures, Elvis, Fats Domino, Little Richard e.a. Die nummers worden urenlang geoefend. Johnny gaat werken bij de Warung Keliling (een rijdende winkel met Indische waren) van de familie von Oerthel uit Rijssen. Zoon Rudy werkt daar ook. De familie von Oerthel komt in 1955 met de SS Oranje vanuit Semarang naar Nederland. De boot is maanden onderweg en er zijn zeeën van tijd voor Rudy von Oerthel om zich te verdiepen in het gitaarspel. Na enige omzwervingen komt de familie in Rijssen terecht. Door zijn werk komt Rudy in contact met Loek Timmerman uit Losser. Loek speelt basgitaar en zijn vrouw Rosita Preud’Homme de Lodder zingt daarbij.  
Rosita Preud'Homme de Lodder.

 

The Flaming Stars. Frans Timmerman, Johnny Frank, Humphrey Jacquet. Repetitie.

 

  Uit Hengelo kennen ze Bennie Lapré en die komt drummen. Rudy (slaggitaar), Johnny (slaggitaar), Humphrey (sologitaar), Loek (basgitaar) en Rosita (zang) richten de band Rosita & her Flaming Stars op. Het is dan 1961. Rudy von Oerthel zorgt voor Fender gitaren, versterkers, Echolette en Dynacord zangversterker. Hij regelt ook het vervoer, de VW-bus van de Warung Keliling wordt leeggemaakt en daarmee rijden ze naar optredens. De repetities zijn bij de von Oerthels thuis in de garage. De buurt heeft er geen probleem mee, ze genieten gewoon mee. Het repertoire bestaat o.a. uit nummers van Bill Haley, Elvis Presley, Cliff and the Shadows en The Ventures. Er wordt gespeeld o.a. in het Volkspark, in de Ponybar en de Lambertihof in Gronau en in de Festlandhalle in Recklinghausen, waar ze een talentenjacht winnen voor een volle zaal met 500 man publiek.
Dan gaan Loek en Rosita uit elkaar en emigreert Rosita naar Canada. Loek stopt. De broers van Loek, die in Rijssen wonen, komen bij de band, Frans Timmerman speelt bas en Fred Timmerman drumt dan in plaats van Bennie Lapré. De naam wijzigt in 1962 in The Flaming Stars. In deze bezetting (Humphrey Jacquet solo, Johnny Frank slaggitaar en zang, Fred Timmerman drums, Frans Timmerman bas, Rudy von Oerthel slag) wordt veel opgetreden in plaatselijke café’s en bars, in Enschede in het Volkspark en Hennie Schulz vraagt de band om één van de vaste bands te worden  in café Engels.  
The Flaming Stars. Rudy von Oerthel,
Frans Timmerman, Humphrey Jacquet,
Johnny Frank bij Engels Enschede.

 

The Flaming Stars Frans Timmerman, Rudy von Oerthel, Fred Timmerman, Humphrey Jacquet, Johnny Frank in Volkspark Enschede.


Ook is opgetreden in Nijverdal in een talentenjacht voor de NOVIB-actie 10x10 en in steden net over de grens. Als het Beatles-tijdperk begint gaat de band ook nummers van de meeste beatgroepen spelen naast nagenoeg alle top 40 hits. Paula Belvroy is tijdelijk zangeres bij de band tot zij naar Canada vertrekt. 

Eind 1964 moet Humphrey in militaire dienst en wordt de band opgeheven. Door Rudy van Dünge Bille wordt in 1961 in Den Haag de band The Fender Rollers opgericht. Tot 1964 zijn er 5 verschillende samenstellingen geweest en in dat jaar stopt de band. Dezelfde Rudy van Dünge Bille , die dan in Enschede woont, besluit om de band half 1965 nieuw leven in te blazen. De groep bestaat dan uit Eugene Lambertus (solo en zang), Johnny Frank (slag en zang), Rudy von Oerthel (slag), Rudy van Dünge Bille (bas) en Victor Jut (drums).  
The Fender Rollers. Humphrey Jacquet, Bennie Lapré, Johnny Frank, Rudy van Dünge Bille.

Er wordt uitsluitend in Duitsland in vele bars opgetreden. Begin 1966 wordt Victor Jut vervangen door Bennie Lapré en even later gaat Eugene emigreren naar Noord-Amerika. Humphrey Jacquet wordt gevraagd om sologitarist in de band te worden. Hij schaft daarvoor speciaal een Fender Jazzmaster aan en die heeft hij nog steeds. Helaas houdt de band het niet lang meer vol en wordt eind 1966 opgeheven. Bandleden stoppen helemaal of zoeken nieuwe bands. Zo is Humphrey Jacquet eind 1967 gevraagd in de band The Swallow uit de Zwaluwstraat in Hengelo (niet te verwarren met The Swallows ,ook uit de Zwaluwstraat).

The Swallow. Joop de Vries, Johnny Frank, Herman Mensing, Humphrey Jacquet.
  Een dansband waar ook Johnny Frank in speelt. Leider is dan bassist Jan Sprakel. Verder spelen in de band Joop de Vries (drums) en Günther Seikh? toetsen. Ook deze band speelt uitsluitend in Duitsland. Er zijn veel mutaties. Muzikanten die in deze band hebben gespeeld zijn o.a.; Rob Aubrey, Herman Mensing, Rob van het Reve, Martin Schipholt, Richard Daniluk. De band bestaat 10 jaar, maar stopt in 1977. Jacquet wordt in 1984 bassist bij het revueorkest van Stork ’n Nus, wat later is uitgebreid tot de Big Band TRO.

Daar blijft hij tot 2000. In 2008 weer als sologitarist, nu in de band Dance On van Don Belvroy (bas/zang) met daarin drummer Patrick Timmerman, Ronny Monteiro (slag). Optredens veelal op Kumpulans en partijen.  Vanaf 2014 speelt Humphrey in verschillende bands zoals Black Cats en tot op heden in de countryband Ages. Dit artikel is gebaseerd op gesprekken met Humphrey Jacquet en Rudy von Oerthel. Rudy von Oerthel is in december 2018 overleden.

The Flaming Stars. Johnny Frank, Fred Timmerman, Humphrey Jacquet,
Frans Timmerman, Rudy von Oerthel. - Volkspark Enschede

 

The Swallow. Joop de Vries, Rob van het Reve, Humphrey Jacquet, Martin Schipholt. 1974

 

Bandleden door de jaren heen.

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview(1-5-2018) met Rudy von Oerthel en Humphrey Jacquet(9-8-2022) door Pel Kotkamp.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl



Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Goor, Popmuziek, Popmuziek Twente, Popmuziek Goor, Holland Amerika Lijn, de Lambertihof in Gronau
Personen:Hennie Schulz

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.