MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The (First) Move - Enschede

Verhaal

Biografie - The (First) Move - Enschede

The Centurions zijn in 1966 verder gegaan als The Move / The First Move.

 

Nu met onze nieuwe leadzanger Carel Swagerman, een zanger met het typische stemgeluid van Van Morrison, zanger van de groep Them. Toen werd ook Sjoerd Schuitemaker (piano/orgel) met open armen opgenomen in The Move.

Van links naar rechts: Beppie Kamphuis, Carel Swagerman, Hans Kamphuis, Bertus Goosen, Toon Hebinck en liggend Sjoerd Schuitemaker.

Omdat er in Engeland een succesvolle band bestond onder de naam The Move hebben wij onze band omgedoopt tot The First Move. En wat een succes! We speelden in heel Nederland onder andere als eerste Twentse band in het Casino te Scheveningen.

Kiek doar hij die jongs met de lange hoar ok weer, wat mot die hier? vroegen de omwonenden van de Bultsveldmaatweg in Glanerbrug zich af!  Wij als leden van de Rhythm en bluesgroep The Move leefden en repeteerden daar in een oude boerderij!  Door het succes konden wij toen een Ford Transit en een hele nieuwe installatie aanschaffen. Ook hebben we toen meegedaan aan een landelijke talentenjacht georganiseerd door Phongram van 287 inschrijvingen. Daar hebben wij de groepsprijs gewonnen. Tijden de finale speelden wij voor een geestdriftig publiek 'Cat a women', 'Little girl' en 'For miss Chaulker'. Dat leverde een platencontract op. Samen met Philips-producer Hans van Hemert die ook het nummer 'My love has gone' schreef. hebben wij de plaat bij Phonogram in Hilversum opgenomen met als B-kant 'A hard night’s fight', een eigen compositie met het fantastische gitaargeluid van Beppie. Een lekker bluesnummer! Na deze plaat verliet Beppie onze band en werd vervangen door Eef Albers uit Rhenen.

We werden uitgenodigd voor meerdere televiesieprogramma’s;
* Mies-en-Scène met een uitzending in Gebouw Irene, Het NCRV programma Pick Up met o.a. Wally Tax,  een programma van Regine Clauwaert  en Dick Passchier.
* We werden gevraagd om de muziek te verzorgen in   de voorlichtingsfilm voor de Landmacht met de bekende cineast Jef van der Heyden, deze werd dan op scholen en bioscopen gedraaid.
* 2 maanden als huisband op Texel in de beatboerderij Sarrasani. We speelden daar 3x per week met alle bekende bands uit heel Nederland.
* Tournee met de Engelse band The Fortunes door heel Nederland
* In het voorprogramma bij Van Morrisson

Dit alles in de tijd van een heerlijk balletje gehakt met mayonaise van cafetaria Schippers in Enschede.

Verantwoording
Auteur is Bertus Goosen, voormalig bandlid van 'The Centurions en The (First) Move'

Voor de latere periode van The First Move zoeken wij nog informatie. Heb jij die informatie!....laat het ons weten en mail naar  info@poparchieftwente.nl

 

Auteur:Bertus Goosen
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Toon Hebinck, Bertus Goosen, Hennie Groeneveld, Beppie Kamphuis, Hans Kamphuis, Carel Swagerman, Sjoerd Schuitemaker, Eef Albers
Locatie:Enschede