MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Dynamics - Almelo

Verhaal

Biografie - The Dynamics - Almelo

De band The Dynamics vond zijn oorsprong in de wijk Ossenkoppelerhoek in Almelo in de jaren 60. In de periode 1955 – 1960 kwamen nogal wat Nederlands Indische mensen naar Nederland. In deze wijk kregen relatief veel Indische Nederlanders en Zuid Molukkers een woning toegewezen. De meeste kinderen zijn “baby boomers” en zijn begin zestiger jaren in de leeftijd tussen 12 en 20 jaar. Veel indische jongens wilden in die tijd muziek maken en entertainen, naar hun voorbeelden in de Indo Rock scene zoals The Tielman Brothers, Crazy Rockers en Javalins die allen furore maakten in Duitsland.

In die tijd speelde ook de muzikale richting een rol. Of je bent een Beatle fan of je bent een Rolling Stones fan. The Dynamics waren in die tijd meer gecharmeerd van de Beatles en het accent van hun repertoire lag dan ook meer op het repertoire van de Beatles. Ze woonden in de Ferdinand Bolstraat Fred Lammers (o.a. organisator van de Pasar Malams) en Frank Provoost. Fred was drummer en zocht andere muzikanten en zie daar:

De eeste samenstelling van de groep was een feit:
Ferry Uspessy (lead vocal en lead guitar),
Frank Provoost (guitar en vocal),
Eric Pattiwael (bass en vocal),
Fred Lammers (drums & vocal)

Het vroegere St. Joseph gebouw in Almelo was in de begin jaren de vaste locatie van de band. De groep werd in een iets later stadium uitgebreid met Bert Bouwman (gitaar). Daarna vond er nogal wat wisselingen plaats: Fred stopte met drummen en werd manager van de groep. Bert Remie kwam in zijn plaats als drummer; Eric verliet de band en Frank nam de bas over; Bert verliet de groep en Henkie nam zijn plaats in; Victor Teerling werd als lead zanger aan de groep toegevoegd; Henkie verliet de groep en Rob de Groot werd als gitarist aan de groep toegevoegd, Bert Remie verliet de groep en Willem Ulenreef kwam in zijn plaats; Victor verliet de groep en Monica Wienand kwam de groep versterken als zangeres. Ook Monica verliet na een tijdje de groep en David Hildesheim op toetsen werd aan de groep toegevoegd. Ook Fred (Marc) van de Worm heeft een tijdje met de groep meegedraaid.

De laatste samenstelling van de groep is:
Ferry Uspessy – lead vocal & guitar
Frank Provoost – bass & vocal
Rob de Groot – lead guitar & vocal
Willem Ulenreef – drums & vocal
David Hildesheim - toetsen

The Dynamics hebben veel opgetreden in de regio en in Duitsland. In Duitsland waren relatief veel indo bands actief. In die tijd waren in de regio Twente ook actief: The White Rockers later The Buffoons, The Honest Men, The Spurs etc. etc. The Dynamics traden veel op in voorprogramma’s van landelijk bekende artiesten zoals destijds Rob de Nijs and the Lords, Golden Earing (toen nog met Frans Krassenburg), Trea Dobbs (toen ook nog verloofde van Harry van Hooft de orkestleider), De Mounties (waarmee we regelmatig de kleedkamer deelden), The Motions etc. Ook een live optreden in een programma van Theo Stokkink hebben The Dynamics gedaan.

Rond 1967 is de groep uit elkaar gegaan.

Links naar The Dynamics filmpjes:
Back to the sixties
The Dynamics 1962 – 1967
Knock on Wood – Reunie Dynamics & Sagitta 2016
Donna – Reunie Dynamics & Sagitta 2016
I can help – Reunie Dynamics & Sagitta 2016
Beatles medley – The Dynamics

Verantwoording
Dit artikel is aangeleverd door Frank Provoost, voormalig gitarist bij de band The Dynamics

Auteur:Frank Provoost
Trefwoorden:The Dynamics, Popmuziek Almelo, Popmuziek Twente, Almelo
Personen:Fred Lammers, Eric Pattiwael, Frank Provoost, Ferry Uspessy, Freddy Van De Worm, Rob De Groot, Wim Ulenreef, David Hildesheim