MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Cream(s) - Enschede

Verhaal

Deze eerst nog kleine formatie heette toen nog Les Ilusion’s. Deze naam werd al snel vervangen door The Smurfs. Omdat dit ook niet aansloeg werd het uiteindelijk The Cream.

De jongens begonnen de repetities te houden in een nog in gebruik zijnde kippenhok. Alles was akoestisch i.v.m. het ontbreken van een geluidsinstallatie. Omdat drummer Reint Jalvingh in een elektronische verkeerslichten fabriek ging werken, ontmoette hij Harry Bloemberg, die er al langer werkte. Hij wist Harry zo ver te krijgen eens mee te gaan naar een repetitie van zijn band. Hij wist namelijk dat Harry weleens audio versterkers maakte, gewoon voor zichzelf.  Kortom, Harry zegde toe aan een versterker te beginnen. Van het een kwam het ander en het duurde niet lang dat Harry vrienden werd met het groepje en automatisch werd meegesleurd in hun enthousiasme. Al na een klein half jaar had The Cream een redelijk goed werkende geluidsinstallatie en konden de eerste wankele schreden op het podium worden gezet. De kippen kregen weer het alleenrecht omdat directeur Hofstra, van de timmerfabriek Hofstra, een loods voor de repetities beschikbaar stelde. Het geluidsniveau was geen probleem.

Bijzonderheden: sommige gitaren waren zelf gemaakt alsmede de toegepaste elementen onder de snaren. De gehele geluidsinstallatie zoals het band echoapparaat, de zang versterker, de sologitaar versterker, de basgitaar versterker waren door Harry Bloemberg gebouwd.  De luidsprekerkasten vaak in samenwerking met alle muzikanten. Zelfs een Leslie effect box voor het orgel was een samenwerkingsproduct. Omdat de meeste bandjes in de jaren 1965/1970 niet kapitaalkrachtig waren, moesten ze vaak een geluidsinstallatie huren, bijvoorbeeld bij Arend Assink.  Ze konden echter ook bij The Cream terecht. In die tijd was het vaak zo, dat de gage van de band lager was dan de huurkosten. Echter in de beginjaren was het motto “als je maar lol hebt aan wat je doet, de rest maakt niet uit”.             

Door onder meer de enthousiaste instelling van de Manager/zanger (met tamboerijn) Harry Nijhuis, die destijds in het dagelijkse leven o.a. acquisiteur voor internationale expediteurs was en daardoor beroepshalve veel in Duitsland vertoefde en de taal vloeiend sprak, kon de band regelmatig in Duitsland optreden. Het Duitsland van toen was echter nogal op schlagerachtige wijze georiënteerd en het kwam daarom vaak voor dat het repertoire noodgedwongen moest worden aangepast met liedjes als “Marmor Stein und Eisen Bright” en “Uben die wolken ist Sonnenschein.”!  Dat vonden de jongens echt helemaal niks. Maar ze deden het er tussendoor en even goed stond de zaal op zijn kop. Historisch te noemen is het optreden in Quakenbruck waar, na dat de band een uur had gespeeld voor een bijna lege zaal, de mededeling kreeg van de inhaber:  “Das licht aus, die heizung  aus und sofort abhauen!”, zonder gage natuurlijk.  Maar daar heeft Harry Nijhuis nog deskundig een stokje voor kunnen steken en het motto was dan ook “redden wat er te redden viel”. De reden van de belabberde opkomst was dat vlak naast het etablissement waar de Cream optrad ook een bier-volksfest was gestart en ja, het Lederhosen en bijbehorende dijenkletsende Beierse geluid trok vrijwel alle publiek naar zich toe. Dan helpt “Blau Bluht der Enzian” ook niet echt meer. Het heeft de pret ondanks alles niet mogen drukken. In andere steden zoals Osnabruck bijvoorbeeld was het optreden een groot succes.

The Creams
Zoals bij veel bands was er ook verloop in de formatie van de groep. Bert Snel de bassist, verliet helaas de groep en trad Henk Slotje aan als slag en sologitarist. Begin 171 is de naam gewijzigd in The Creams. Harry Nijhuis zingt niet meer in de band maar fungeerde alleen nog als manager. In de daarop volgende periode heeft de groep met groot succes opgetreden in Twente en Drenthe. Niet in de laatste plaats door de gast drummer uit Groningen Roelof (achternaam is me ontschoten) omdat de eigen drummer, Reint Jalvingh, meermalen verhinderd was. Deze drummer beviel zo goed dat hij voor vast werd aangenomen. Reint Jalvingh werd definitief vervangen. Omstreeks 1971 verliet Road manager en versterkerbouwer Harry Bloemberg de Groep. De groep had veel geleerd van Harry en achtte zichzelf goed in staat om de apparatuur aan de gang te houden. De nieuwe drummer Roelof kreeg al gauw problemen met de afstand Groningen – Twente, wat voor hem uiteindelijk een onoverkomelijk bezwaar vormde. In september 1972 komt Koos Wiekenkamp drummer Roelof vervangen. De formatie bestaat dan uit Onno de Vries (bas), Jan de Vries (slaggitaar toetsen trompet), Koos Wiekenkamp (drums), Henk Slotje (solo Slaggitaar). 

Alle artiesten deden mee aan zang waar mogelijk. Het artistieke en muzikale peil van de band was behoorlijk gestegen en algemeen zeer gewaardeerd. Omstreeks die periode moet ook de Manager Harry Nijhuis zijn afgehaakt (met vele kilometers achter de kiezen in zijn “Glas auto” voor de band!).

Na 1,5 jaar hield ook deze formatie geen stand en besloten de gebroeders Onno en Jan de Vries om met een andere samenstelling de band voort te zetten. Henk Slotje verliet de groep evenals Koos Wiekenkamp. Nieuw toegetreden waren Maxim Rokker (gitaar) en Arnold Wegkamp (drums). Deze viermans formatie, die zich wederom The Creams noemden, was zeer succesvol en heeft het tot in 1981 volgehouden.
Verantwoording
Dit artikel is aangeleverd door Harry Bloemberg, voormalig versterkerbouwer en Roadmanager bij de band The Cream.

Auteur:Harry Bloemberg
Trefwoorden:The Cream, Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Reint Jalvingh, Harry Nijhuis, Onno De Vries, jan de vries, Bert Snel, Harry Bloemberg, Henk Slotje, Roelof ?, Koos Wiekenkamp, Maxim Rokker, Arnold Wegkamp.
Locatie:Enschede
9 annotaties

Annotaties

De drummer uit Groningen waarvan de achternaam is ontschoten heette volgens mij Roelof Stabler. Heeft ook nog een tijdje als drummer gewerkt bij de groep Copperfield uit Lochem.
Algemeen door Peter Lankamp op 11 feb 2018 om 09:25:56

Ik heb een foto van The Creams uit Enschede. Dit is neem ik aan dezelfde band in een latere voortzetting? (Eind jaren 60...)
Algemeen door Jean-Pierre op 27 aug 2017 om 14:41:01

Wat een verhaal!!!! Harry is buiten een uitmuntend elektronicus ook nog een "begaafd"auteur en heeft het lange termijn geheugen nog zeer goed op orde,zeer goede site, ben er blij mee ( alles al een halve eeuw geleden!!) m.vr. g Onno.
Algemeen door Onno de vries op 02 aug 2017 om 12:33:19

Op foto 16 van 20 staat onderaan : Onno. Dat moet echter : Jan zijn. De broer van Onno. Waarschijnlijk fout opgegeven. Misschien kan het nog gewijzigd worden?. Harry Bloemberg
Algemeen door Harry bloemberg, Auteur op 14 jul 2017 om 10:30:36

Weer leuk na zoveel jaren! Misschien een reden om eens bij te praten hoe het ons daarna allemaal vergaan is?
Algemeen door Henry Nijhuis op 22 mrt 2017 om 07:59:24

Beste Jean-Pierre, Nu we wat meer informatie over de band The Creams hebben verzameld moeten we op onze vorige uitspraak terugkomen. Je had inderdaad gelijk.... De band The Creams is een voortzetting van de band The Cream. Met vriendelijke groet.
Algemeen door Poparchief Twente op 06 feb 2018 om 20:53:04

Beste Jean-Pierre, The Creams is waarschijnlijk een hele andere band dan The Cream. Van The Creams hebben we op dit moment nog geen info. Het zou daarom leuk zijn als je de foto zou kunnen sturen naar het Poparchief Twente zodat we een onderzoek kunnen starten naar deze band. Je zou de foto kunnen sturen naar info@poparchieftwente.nl
Algemeen door Poparchief Twente op 12 sep 2017 om 09:22:24

Harry... dank voor je reactie. We hebben de tekst gewijzigd.
Algemeen door Poparchief Twente op 14 jul 2017 om 21:48:31

Wat leuk om dit bij toeval tegen te komen. Ik, Roelof Stäbler de drummer uit Groningen. Na mijn, overigens zeer plezierige tijd bij the Creams ben ik professioneel bezig geweest in de muziek. Eerst bij de Specials uit Leek, daarna een half jaar bij Terry Lee''s Rock Revival. Toen eigen band opgericht Washing Machine en uiteindelijk bij de bekende formatie Telephone, o.a. vast begeleidingsorkest van Lee Towers in het Lido in Amsterdam. Mijn professionele periode als muzikant eindigde in 1986 om buschauffeur te worden bij het streekvervoer in Groningen maar wel semi professioneel in de muziek bezig gebleven. Het bekende muzikanten virus hè. Kon daarom wel de muziek maken waar mijn hart ligt en wel country music. Met bands als Highway 28 en B5 (Boothill Bootscootin'' Bullshit Boys Band) op internationale festivals gespeeld in o.a Duitsland, Belgie, Denemarken, Tsjechië en natuurlijk ook in Nederland. Ben nu met pensioen, reeds 5 jaar maar verzorg nog steeds het meermaals bekroonde country programma CountryFile bij de lokale omroep Havenstad.FM in Delfzijl. Vond het leuk om dit even in een notedop te melden en jullie weten nu mijn achternaam. Hartelijke groet en Happy Trails
Algemeen door Roel Stäbler op 29 jul 2019 om 22:34:02

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand