MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Centurions - Enschede

Verhaal

Biografie - The Centurions - Enschede

Het is allemaal begonnen in 1962.

Toon Hebinck en Bertus Goosen waren al dikke vrienden, en zaten bij elkaar in de klas op de kleuter en lagere school aan de parallelweg (nu staat het muziekcentrum op deze plaats). Na de lagere school volgde Toon een opleiding om tuinman te worden, dat was zijn grootste passie, op deze school raakte hij bevriend met Hennie Groeneveld. Bertus Goosen volgde een opleiding om reclameschilder te worden, en werd daar bevriend met Beppie Kamphuis. We hebben toen met z’n vieren The Centurions opgericht, dat ging als volgt, waar zullen we eens op gaan spelen?  Toon ging Basgitaar spelen, Hennie slaggitaar, Beppie sologitaar en Bertus drums.

Onze repetitieruimte hadden wij bij Toon in het voormalige kippenhok achter in tuin aan de Soendastraat. Als installatie gebruikten wij de distributie radio die bij onze ouders aan de muur hing. Ik weet niet meer waar we het eerste slagwerk vandaan hebben gehaald. Ons vervoermiddel in die tijd was de bakfiets!  We waren vaste gast in het parochiehuis aan de Walstraat (later De Bijenkorf) en werden daar gesponsord door Kapelaan Jacobs, die wilde veel doen voor jeugd in de binnenstad van Enschede, De jeugd van het parochiehuis gingen ook op vakantie op een boerderij in Denekamp van de stichting Het Zunnehoes, daar speelden wij in het begin veel op de dansavonden. Wij hebben toen ook nog Marion Theunissen in de band gehad als zangeres. zij zong dan Franse liedjes samen met de The Centurions (vandaar ook wel de naam Les Centurions).  Daarna speelden wij overal in Enschede o.a. Parochiehuis walstraat, De Roef, De brug, De Sloep, Dolphia, kerkgebouw Blijdensteinlaan, clubhuis van Tubanters etc.

Toen stopte Hennie Groeneveld en werd vervangen door de broer van Beppie, Hans Kamphuis. Hans speelde ook voortreffelijk mondorgel. Ook werd het tijd voor een leadzanger. Toon was tot nu onze zanger en bleef bassist/zanger. Het werd Reyer Velders een nogal populaire jongen in Enschede, hij was de eerste die op een witte Puch reed (dat was toen heel bijzonder) We repeteerden vaak in de keuken bij Beppie.

We kregen steeds meer succes en speelden met veel plezier en steeds vollere zalen.

The Centurions zijn in 1966 verder gegaan als The Move / The First Move.


Verantwoording
Auteur is Bertus Goosen, voormalig bandlid van 'The Centurions'

Auteur:Bertus Goosen
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Toon Hebinck, Bertus Goosen, Hennie Groeneveld, Beppie Kamphuis, Hans Kamphuis, Reyer Velders, Marion Theunissen
Locatie:Enschede