MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - The Black Devils - Enschede

Verhaal

Biografie - The Black Devils - Enschede

Van huis uit is de band The Black Devils eigenlijk een Duitse band. Als ze op een dag, ergens begin 1966, bij Café-dancing Engels in de Laaresstraat spelen, vragen ze tijdens de pauze of er geïnteresseerden zijn die 2 bandleden willen vervangen die in militaire dienst (Bundeswehr) moeten. Sindsdien bestaat de band uit twee Duitse muzikanten uit Gronau: Winfried Ehlting (drummer) en Karl Heinz Stolte (bassist) en twee Indische Nederlanders uit Enschede: Max Gout (leadgitaar/zang) en Rob Hartsinck (slaggitaar/leadzanger). De Duitse drummer heeft veel connecties en verzorgt optredens van Rheine tot en met Koblenz. Voordeel is dat de afbetaling van de WEM-gitaarversterker en andere apparatuur (onder meer de Dynacord zanginstallatie) verder afbetaald kan worden. De geplande optredens moeten doorgaan.

Max en Rob weten in korte tijd een playlist te maken met vooral popnummers en enkele soulnummers. Leidraad bij de keuze is de radio en de Muziek Expres voor de songteksten. In het tekstboek van destijds staan nummers van o.a.: Spencer Davis Group, The Who, Rolling Stones, The Kinks, Small Faces, The Troggs, Beatles, The Byrds, Lovin’Spoonfull, The Ivy League, The Monkees, Percy Sledge en Sam Cooke. Verder nummers van Nederlandse bands als: The Motions, Tee-Set, The Hunters en Golden Earring. Oefenen is goed te doen, want Max en Rob wonen in de wijk De Velve een straat achter elkaar. Max wipt makkelijk met zijn gitaar binnen om samen op de slaapkamer van Rob nummers voor te bereiden. Meestal zaterdagmiddag komen de twee bandleden uit Gronau met de ouwe VW-kever van de drummer de twee Enschedeërs ophalen voor een optreden in Duitsland. Eigenlijk alleen tijdens de autorit en in de uren vlak voor het optreden worden nieuwe nummers en de gitaarakkoorden met z’n vieren besproken en geoefend, want doordeweeks zien ze elkaar niet. Ook omdat drie bandleden nog op de middelbare school zitten, alleen de drummer werkt al. Meestal gaat het optreden goed, maar soms ook niet helemaal vlekkeloos! Een belevenis. Een geweldige tijd. Is het zakgeld Fl. 7,50 per week, in het weekend is de verdienste DM 75,= of meer. Een gigantisch bedrag. Rob koopt al gauw een splinter nieuwe elektrische Egmond-gitaar. Helaas zakt Rob in juni 1967 wel voor zijn eindexamen HBS-B. Hoofdreden (of een goeie smoes): te veel tijd geven aan de band The Black Devils. Hij moet van zijn ouders per direct de band verlaten en zijn tijd aan huiswerk besteden. Het jaar daarop wordt alsnog het diploma gehaald.

Na het vertrek van Rob wordt Max de zanger van de band. De band speelt regelmatig in Enschede en Benni van der Meer wordt gepolst of hij geen interesse heeft om bij de band te komen spelen. Benni is drummer en zit net zonder band. Max krijgt onenigheid in de band waardoor de Duitse muzikanten de band vaarwel zeggen. Benni kan toetreden evenals Jos en Theo de Vries. Met de komst van Frans Kuiper is de band weer compleet. De band blijft optredens verzorgen bij Café Engels, waar ook regelmatig wordt gerepeteerd. De band is echter vooral actief buiten Enschede. Eerste helft 1967 vertrekt Frans Kuiper naar de band HUN. Ipo Oosterhuis komt van HUN naar The Black Devils. Begin 1968 houdt de band op te bestaan.

Bandledentabel voor MSMD .jpg


Verantwoording: 
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview, met benni van der Meer (voormalig bandlid van The Black Devils), door Jan Talman en een aanvulling betreffende de vroege periode door Rob Hartsinck (voormalig bandlid van The Black Devils)

Foto's: o.a. Herman Mulstege

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar:  info@poparchieftwente.nl

Terug naar_2_kl.jpg

Auteur:Jan Talman (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Max Gout, Benni Van Der Meer, Theo De Vries, Jos De Vries, Ipo Oosterhuis, Frans Kuijper, Rob Hartsinck, Winfried Ehlting, Karl Heinz Stolte