Biografie - Sagitta - Almelo
In het najaar van 1979 besluiten wij, Ilse en Roy Portier, en Louisa “Lotje” en Dick Hatumena, vrienden van elkaar, om voor de gezelligheid een bandje te vormen om samen songs die we leuk vinden meerstemmig te gaan zingen. Die gezelligheid en het plezier, maar ook de ontwikkeling van de samenzang was, door met name het zichtbare enthousiasme en de gedrevenheid van Lotje en Ilse goed te merken. We repeteerden 2 x per week en ook waren er altijd wel trouwe fans (familie) aanwezig om ons te supporten. Wie had toen kunnen denken dat onze passie en gedrevenheid ons zou brengen waar we uiteindelijk naar toe gegroeid zijn en welke mooie hoogtepunten we met Sagitta hebben bereikt. Daaraan terug denkend mogen we ons zeer gezegend noemen.
De nadruk ligt in eerste instantie op de vocalen met alleen gitaarbegeleiding, aangezien er dan nog geen muzikale bezetting is. Kort daarna komen Ferry Hatumena, (broer van Dick) als tijdelijke bassist en Eddy Timorason als drummer de band versterken. Uiteindelijk besluit Ferry Hatumena toch om zijn passie voor het voetbal te volgen. Zijn plaats wordt dan opgevuld door Frans Sinay die dan onze vaste bassist wordt, en de band wordt aangevuld met Frans Overmaat (Ovie) als lead gitarist en Alberto Tiehuis als toetsenist. Nu de band compleet is moet er nog een naam bedacht worden en na wat brainstormen bedenkt Ilse de naam Sagitta, deze wordt unaniem gekozen en vanaf dat moment is de band Sagitta geboren.
Voor een korte tijd maakt Rolf, een pianist uit Noorwegen, ook nog deel uit van Sagitta, maar moet vanwege het niet verlenen van een werkvergunning afhaken en keert terug naar Noorwegen. De onderlinge sfeer is zowel privé als tijdens de repetities bijzonder gezellig en dus wordt er steevast afgesloten met een gezellig samenzijn met (Indische) hapjes en drankjes bij Roy en Ilse thuis, vaak tot diep in de nacht. Resultaat is wel dat er na een klein jaar een avondvullend repertoire staat als een huis, bestaande uit overwegend Latin, Rock, Folk en West Coast muziek uit de top 40, en vanaf dan worden er regelmatig optredens verzorgd op met name braderieën en bruiloften. Door familie omstandigheden van enkele bandleden ligt de band vervolgens enige tijd stil, en moet de band na de herstart op zoek naar een nieuwe drummer en bassist. Als drummer komt Janes Tahapary die plaats opvullen, maar aangezien er niet snel genoeg vervanging is voor de bassist wordt deze plek ingenomen door Roy Portier. Nadien zijn er in korte tijd nog wisselingen van gitaristen geweest van Jannis Gomies, Martin Jonkers, Sjakie Lainsanputi en Humprey Aubrey, maar uiteindelijk wordt Tonny Richter als vaste gitarist toegevoegd en niet lang daarna wordt de band aangevuld met Raymond Agerbeek als 2de lead gitarist. Weer worden er enkele leuke optredens gepland en gedaan, maar daarna ligt de band weer enige tijd stil. Bij de 2de herstart wordt Arthur Schwartze aangetrokken als nieuwe drummer, en doet de band mee aan een talentenjacht in Discotheek Charlie waar ze veel succes boeken bij zowel publiek als jury, en weten zodoende de finale te bereiken. Ook Fred Lammers is daar aanwezig en is zeer enthousiast over de band en biedt vervolgens aan om het management op zich te nemen. Nadat hij enkele optredens voor deze bezetting heeft geregeld op o.a. de Pasar Malam in Borne (aldaar eervol benoemd als house band) stopt Tonny Richter als gitarist. Fred Lammers weet vervolgens Roelie van Lingen aan te trekken als toetsenist/pianist & backing vocals om de ontstane lege plaats op te vullen.
Door het management van Fred en het besluit van de band om het dan populaire 80-er jaren repertoire te gaan spelen, worden ze een veelgevraagde act in het landelijke uitgaanscircuit in discotheken, op binnen- en buiten evenementen, maar ook op schoolfeesten en bruiloften.
De samenstelling van deze bezetting en de nieuw ingeslagen weg blijkt een succesformule, want zowel muzikaal als persoonlijk is er een unieke klik die ook bij het altijd enthousiaste publiek niet onopgemerkt blijft. Deze formatie behaalt grote successen zowel in binnen- als buitenland en is zeer geliefd bij hun publiek. Mede door de down to earth mentaliteit, de enthousiaste en verzorgde uitstraling en niet te vergeten door het tikkeltje prettige gestoordheid bouwt de band ook een grote schare fans op, die regelmatig te vinden zijn bij hun optredens. Hoezeer de band door zijn fans wordt gewaardeerd blijkt wel uit de animo tijdens de reünies die de band tot nog toe heeft georganiseerd. Ook discotheekhouders waren destijds altijd zeer gecharmeerd van de uitstraling en performance van de band en ze werden dan ook weleens zeer complimenteus vernoemd als de Nederlandse versies van destijds populaire internationale artiesten waarvan ze hits uit de Top 40 speelden.
Later oriënteert de band zich ook nog op het uitgaanscircuit in Duitsland en verzorgt daar dan optredens in voornamelijk nachtclubs.
Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom. Mail naar info@poparchieftwente.nl
Auteur: | R.J.Portier |
Trefwoorden: | Pasar Malam |
Personen: | Louisa Hatumena , Dick Hatumena , Ilse Portier , Roy Portier , Arthur Schwartze , Raymond Agerbeek , Roelie vanLingen , Fred Lammers , Ferry Hatumena , Frans Overmaat , Alberto Tiehuis , Janes Tahapary , Jannis Gomies, Martin Jonkers, Sjakie Lainsanputi, Humprey Aubrey, Tonny Richter |