MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Biografie - Out'66 - Hengelo

Verhaal

Biografie - Out'66 - Hengelo

De Hengelose band Out’66 werd opgericht n.a.v. een protestsong die Peter Lankamp schreef in januari 1966 op de muziek van “everybody need somebody” van Bert Berns, Solomon Burke en Jerry Wexler, in 1966 opgenomen door The Rolling Stones. De protestsong was gericht tegen het KRO-radioprogramma van Hullekie Dullekie (Henk Terlingen (juli 1992) van de KRO.

Deze radioshow die regelmatig tussen de middag werd uitgezonden was mateloos populair met een voor de “moderne” beatjeugd een extreem hoog vervelendheids- en nep-lolligheidsgehalte. Met simpele middelen werd een opname in elkaar geknutseld met een aantal muzikanten onder de naam Out’66 en opgestuurd naar de KRO. Groot was de verbazing dat de KRO (Katholieke Radio Omroep) Out’66 uitnodigde om dit nummer in de studio op te nemen, zodat het waardig kon worden uitgezonden. Snel werd met een aantal muzikanten en band geformeerd en wat als “grap” begon was ineens de band Out’66. De opname van het antie-Hullekie-Dullekie-protestsong werd overigens door Henk Terlingen regelmatig in zijn programma gedraaid als een stuk zelfspot en reflectie op het fenomeen Hullekie Dullekie en zijn harige aap.Naar aanleiding van deze opname werd besloten om de band voort te zetten. Als repetitieruimte mocht het pand van de werkgever van Peter Lankamp (Sylvester-tapijt) aan de Tuindorpstraat (130)  op zaterdagmiddag worden gebruikt. Naast dit pand bevond zich Hotel Café Restaurant Hotel Ter Waarbeek (Tuindorpstraat 132), waar elke zaterdagmiddag in de achterzaal de band Sound’66 (later FAGHM) repeteerde. Het gevolg was, dat ramen en deuren van beide panden op die middag gesloten moesten blijven, om wederzijdse en vooral burenoverlast te voorkomen. Out’66 ontwikkelde een uiteenlopend repertoire dat bestond uit Blues, Rythm and Blues, Rock, etc., met zowel covers, als eigen nummers.Ook Out’66 acteerde qua optredens in de regio Twente in het, in die periode, bekende circuit van club- en buurthuizen (annex speeltuinverenigingen), beatclubs, danscafe’s, etc. Kortom, de overbeviste podiavijver, waar alle toenmalige band in visten. Als commercieel manager van de band was Hans Kloosterziel actief, terwijl Theo Martens als roadie het transport regelde en beschikbaar was voor overige hand- en spandiensten.Na bijna 2 jaar werd Out’66 ontbonden i.v.m. verhuizingen, studie, arbeidsverplichtingen, amoureuze ontwikkelingen, etc.

Verantwoording
Auteur is Peter Lankamp, voormalig bandlid van 'Out'66'.

Aanvulling Wim Verhoeff 7-12-2020
Een kleine correctie op de biografie van Out'66. De band is helemaal niet opgericht n.a.v.... het was een bestaande band die inderdaad een protestsong heeft geschreven n.a.v. de ergenissen rond het programma van Henk Terlingen. het was zeker niet de samenstelling die Peter Langkamp heeft opgevoerd en ook heeft hij de tekst niet alleen geschreven. Mogelijk herinnert hij zich nog de rit in een geleend busje( een band uit Enschede was zo vriendelijk de bus aan ons uit te lenen) De studio had niet vermeld dat we onze apparatuur mee moesten nemen en er zijn toen min of meer akoestiche opnamen gemaakt. Ik was nl de bassist van het stel en heb nog jaren daarna royalties gekregen, de opnamen zelf schaamde ik me een beetje voor, maar de gebeurtenis zelf heeft wel gemaakt dat ik nog steeds muziek maak en in Emmen en omgeving in diverse band's.


Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

 

Auteur:Peter Lankamp
Trefwoorden:Out'66, Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo
Personen:Gerrit Abbink, Sander Blauwijkel, Ap Dinbach, Danny Kasifa, Peter Lankamp, Hullekie Dullekie
Periode:1/11/1966-2/12/1967
Locatie:Hengelo