MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - Just for Fun/Blues Corporation - Enschede

Verhaal

Biografie - Just for Fun/Blues Corporation - Enschede

Voor de voorloper van de band Just For Fun begint het allemaal op de bouwsteiger. Tonny Wigbers, Tonny ter Haar en Johan Germes werken samen bij van Egteren op een Leerling-bouwplaats ergens in de wijk ”de Bolhaar”. Ze hebben allemaal de bouwopleiding op de ambachtschool afgerond. Alle drie hebben ze al wat met muziekinstrumenten geëxperimenteerd. Tonny Wigbers heeft gekozen voor de drums, Tonny ter Haar de Basgitaar en Johan Germes wordt de sologitarist. Johan kent Cies Baart, een goeie gitarist en Tonny Wigbers komt met zanger Frans Smit op de proppen.

Het is oktober 1966 en de band krijgt de naam “Les Souris”. In de beginperiode repeteren ze in de achterkeuken bij de Johan Germes. Ze bevinden zich in goed gezelschap want bij de buren zitten The Indeeds in de achterkeuken te repeteren. Dat alles vindt plaats in de Bernard ter Haarstraat. De bands kunnen het goed met elkaar vinden en organiseren later regelmatig een beatmiddag/avond waar beide bands dan spelen. Het eerste optreden is in de Bijenkorf. Met een repertoire van 20 nummer wordt een hele avond gevuld. Halverwege de avond wordt “op verzoek” elk nummer nog eens herhaald. Het werkterrein is de Enschedese speeltuingebouwtjes en de clubhuizen. In maart 1967 krijgt de band een andere naam. Het wordt Just For Fun.  Tenslotte maken ze muziek voor de lol. Tonny Wigbers komt al jaren over de vloer in het parochiehuis in de Walstraat, later de Bijenkorf, waar kapelaan Jacobs de scepter zwaait. De band staat op het punt een nieuwe installatie te kopen op afbetaling en hij vraagt kapelaan Jacobs of deze garant wil staan. Deze gaat akkoord. Er komt o.a. een nieuwe Davoli zanginstallatie. Van gebruikte gordijnen worden hoezen gemaakt. Elke maandag gaat Tonny naar de kapelaan om het geld, dat in het weekend is verdiend, bij hem af te geven. Zo is de installatie uiteindelijk keurig betaald. Het fenomeen “Beatgirls” is bij de bands niet geheel onbekend. Regelmatig dansen er vier of vijf meisjes mee, op het podium, die allemaal dezelfde kleding dragen.  Het vervoer naar de optredens wordt uitgevoerd door jongens van het woonwagenkamp, waar de band ook regelmatig speelt. Het werkterrein breidt zich intussen flink uit naar o.a. Achterhoek en Duitsland. Tijdens een optreden in Zutphen gaat de volumeknop zover los dat ze uiteindelijk voor de rechter moeten verschijnen. Een buurman klaagt over geluidsoverlast. De boete is 10 gulden per persoon.


Blues Corporation
In april 1968 gaat er nogal wat veranderen. De band trekt een toetsenist aan in de persoon van Harry Thijssen en de naam wordt verandert in Blues Corporation. Ook trekken ze een nieuwe manager aan. Het repeteren gebeurt nu in een houten gebouwtje op de hoek van de Schuringweg en Roomweg. Grote voorbeelden zijn Cuby & the Blizzards en John Mayall. Het is niet voor veel bands weggelegd maar ze krijgen het voor elkaar om in het voorprogramma van beide bands te spelen, hoogtepunten in het bestaan van de band. Eind 1968 vindt het laatste optreden plaats in de Diekmanhal.  Tonny Wigbers moet in militaire dienst. De band probeert het nog enkele weken met een andere drummer maar besluit begin 1969 te stoppen.


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Tonny (voormalig bandlid van Just for Fun en Blues Corporation) en Annelies Wigbers, door Jan Talman.

Auteur:Jan Talman (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek
Personen:Cies Baart, Johan Germes, Tonny (Cuby) Ter Haar, Frans Smit, Tonny Wigbers, Harry Thijssen
Locatie:Enschede