MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - Head - Oldenzaal

Verhaal

Biografie - Head - Oldenzaal

Begin 1972 Start Gitarist Eddie Dijkhuis met de band The Headliners. De andere twee muzikanten zijn Benny Achterbos op drums en Toon oude Bos op toetsen. De eerste optredens zijn in Diepenheim op een Camping. Daar komen ze in contact met Benny Weyll van artiestenbureau Gaasbeek (BVM). Korte tijd daarna neemt Benny het artiesten bureau over en is de band het eerste orkest dat door Benny is gecontracteerd. Omdat de band het nu wel erg druk krijgt, stopt Benny Achterbos en wordt vervangen door Fons Veldhuis. Ook de bandnaam wordt gewijzigd in HEAD. Tevens wordt de band uitgebreid met zangeres Marianne Wolsink en sologitarist/bassist Freek van Lochem. Ook wisselt organist Toon oude Bos z’n plek met Wilfried Bult. Tenslotte kiest de band toch voor een vaste basgitarist, t.w. Andre Spooler, om de band compleet te maken. Dit alles speelt zich af, eind 1972.

Met deze 6-koppige formatie reizen ze alle zalen af die het artiesten bureau in haar bestand heeft zitten. Het repertoire bestaat uit top 40 muziek, afgewisseld met country muziek en soul. Veel zalen, waar gespeeld wordt, liggen in de achterhoek zoals; City Centrum in Groenlo, Radstake in Heelweg en de Harmonie in Winterswijk. Maar ook bij Dieka, Bill's Bar in Markelo en 't Luifeltje in Lochem,  de Zon in Goor en Roord in Oldenzaal speelt de band regelmatig. Daarnaast spelen ze ook hele weekenden in Duitsland voor de Nederlandse soldaten die er gelegerd zijn.  Begin 1974 wordt sologitarist Freek van Lochem vervangen door Arthur Dinger.

Eind 1976 vertrekt Marianne Wolsink naar de band Teach In en wordt vervangen door Marga Groeneveld (later bekend als Marga Bult). Begin 1977 vertrekken drummer Fons Veldhuis en bassist Andre Spooler. De muzikanten worden nog wel vervangen maar de band zit in een neerwaartse spiraal. (De namen van deze laatste muzikanten weer Eddie Dijkhuis zich niet meer te herinneren). De optredens worden minder. Het publiek reageert teleurgesteld op het vertrek van Marianne Wolsink. In november 1977 wordt de band ontbonden.

Verantwoording
Informatie is aangeleverd door Eddie Dijkhuis, voormalig bandlid en oprichter van de band HEAD.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl


Headerfoto: Albert Aalbers

Auteur:Jan Talman (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Oldenzaal, Popmuziek Twente, Popmuziek, Oldenzaal, Headliners
Personen:Benny Achterbos, Toon Oude Bos, Gaasbeek, Benny Weyll, Fons Veldhuis, Marianne Wolsink, Freek Van Lochem, Wilfried Bult, Andre Spooler, Arthur Dinger, Marga Groeneveld, Marga Bult
Locatie:Oldenzaal gemeente