image/svg+xml

Biografie - Gerrit Slagers - Hengelo

Verhaal

Biografie - Gerrit Slagers - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00251.jpg

De heldere hemel is van groot belang voor Gerrit Slagers. Hij drumt vijf jaar lang in twee hemels achter elkaar. Vervolgens wil hij de lucht vrij houden van kernwapens en probeert met name het Russische luchtruim blijvend schoon te houden. Het is een hele opgave om met beide benen vanaf de grond toch de lucht te zuiveren maar via de muziek die hij met zijn bands naar boven stuurt, lukt hem dat goed. Het resultaat is dan ook dat er een knalblauwe lucht ontstaat die het maar liefst 21 jaar volhoudt. Er zijn vele avonturen nodig om na verloop van tijd op de weg terug te komen. En op die weg zit hij nog steeds.

Heaven
Gerrit wil al jong drummer worden. Hij trommelt overal op en slaat regelmatig stoelen aan gruzelementen. In zijn jeugd gaat hij spelen in de drumband van de speeltuin in de buurt. In 1975 wordt de heavy-swing-rock band Heaven opgericht. Jos Dimmendaal bassist ,vraagt Gerrit om te komen drummen. Richard Martherus speelt solo/slaggitaar , Dick Hatumena op dwarsfluit en slaggitaar en de Hongaar Lasiak Pannigay speelt sologitaar en Hans –naam onbekend- slaggitaar. Er wordt regelmatig opgetreden zoals in de Weidehoek, Babylon, de MEAO in Almelo, maar ook op 17 oktober 1977 in het Hengelose Concertgebouw. Jos Dimmendaal wordt daarvóór op 5 oktober 1977 bekeurd door de Hengelose politie omdat hij 37 aanplakbiljetten met de tekst Heaven heeft aangeplakt op diverse plaatsen in Hengelo.

Gerrit Slagers met de band Heaven in de Weidehoek


Er volgen concerten buiten Twente. Met de volgepakte Renault van Dimmendaal rijden ze helemaal naar Moordrecht voor een geboekt optreden voor de Molukse gemeenschap aldaar. Ze zijn er op tijd aan het begin van de avond en komen tot de ontdekking dat er al een band bezig is op te bouwen op het podium. Vervolgens wordt hen eenvoudig verteld dat hun optreden na die band is. Die stopt tegen 12 uur en nu blijkt pas dat Heaven moet spelen tot 7 uur in de ochtend. Het was hen niet doorgegeven, het wordt een zware nacht. Eind dat jaar valt de band uit elkaar omdat er geen nieuwe muzikale ideeën meer zijn.

Heaven2
Al snel daarna in 1978 wordt Heaven2 opgericht, met Jeroen Scholten -slaggitaar- ,Gerrie Scholten -toetsen- ,Raymond Tilmans -basgitaar- ,Peter Tilmans -sologitaar- en Gerrit Slagers -drums-.Ze spelen ongeveer dezelfde muziek als Heaven 1 en wel heavy swing rock. Er vinden regelmatig optredens plaats zoals in Delden in ’t Möpke en in het Parochiehuis, bij Veehof in Hengevelde, in Hengelo op de feestavonden van de Pedagogische Akademie, en ook in Cerberus en bij de club Down Town in Pentrop in het voorprogramma van Normaal. In Bornerbroek bij de club Jobo. De band speelt hoofdzakelijk covers van o.a. The Free, Focus, The Beatles en de J.Geilsband. Het nummer Superstition van Stevie Wonder staat op het programma, maar ook een aantal eigen nummers.

In 1980 wordt Popbelang Hengelo opgericht, Gerrit Slagers behoort tot de oprichters. Pop-collectieven worden overal in Nederland opgericht met als doel bandjes te helpen met apparatuur, optredens, met geld en met repetitieruimten. Net zoals voor vele bands vinden de repetities van Heaven2 plaats in een oude barak achter één van de Stork vestigingen. De zaterdagen zijn vaak één groot muzikaal feest, zo organiseert Popbelang een pop-nacht in Anninkshook op 28 juni 1980 met 5 Hengelose popbands; Heaven2, The Spitz, The Mighty Band, Yazzco en Silk. In hetzelfde jaar 1980 komt er geld vrij voor de stichting van Poppodium Metropool. Ondanks de populariteit stopt de band in dat jaar.

Brezneff
Er komt een nieuwe ploeg muzikanten bij elkaar. Ben Kamphuis-zang, Jeroen Scholten -slag/solo-, Marcel Postma-bas-, zangeres Anja Smits en Gerrit Slagers leven op dat moment in de tijd van de koude oorlog. Leonid Brezjnev is de baas in de Sovjet-Unie. In Madison Square Garden vindt het No Nukes festival plaats, het concert voor een ‘non-nuclear future’. Voor de band is het niet moeilijk om een nieuwe naam te verzinnen , het wordt Brezneff. De band speelt up-tempo-beat-nummers, Ska en New Wave. De groep wordt landelijk bekend. Naast optredens in o.a. De Walvis in Hengelo en tijdens het ‘feest van de republiek’ georganiseerd door de PSP ,bereiken ze een hoogtepunt met een optreden in 1981 in Paradiso in Amsterdam. Er zijn veel optredens zoals in de Trio Club in Oldenzaal, de Chi Chi Club in Winterswijk, in Siësta en Populair in Hengelo en ’t Möpke in Delden, in ’t Proggiehoes in Beckum , 14 november 1981 in Babylon, maar ook verder in het land. Tijdens de nacht tegen kernwapens in Enschede op 25 september 1982 heeft de groep veel succes evenals de Hengelose formatie The Kit.

Brezneff v.l.n.r. Marcel Postma, Ben Kamphuis, Gerrit Slagers, Anja Smits en Jeroen Scholten

 

Ondertussen komt sologitarist Ad Gottschalk bij de band. Manager van de band is Tony Beerling ,die ook betrokken is bij Popbelang Hengelo. De VARA ondersteunt de Popkollektieven. In het t.v. programma ‘De Vrolijke Krisis’ wordt geregeld dat die bandjes kunnen optreden. Zo treden er bands uit Twente en de Betuwe op in dat programma op 30 oktober 1982. Ook Brezneff doet daar aan mee. Er worden opnames gemaakt die op een L.P. verschijnen met 2 nummers van Brezneff ; Radio en No Nukes. De band gaat toeren in Duitsland, maar uit politieke overwegingen mag de naam Brezneff niet gebruikt worden. Tijdens die toer noemen ze zich Out Of Data. Ze treden veel op met de Enschedese Ska en Reaggea band Super Sonic Seasick Band. Op zaterdag 12 maart 1983 treedt Brezneff voor het laatst op in Goor. De muzikanten hebben besloten uit elkaar te gaan. Ondanks het grote succes en de vele optredens, hebben ze het gevoel dat ze muzikaal vast zitten. De inspiratie is verdwenen.

Blue Sky
Begin 1985 vraagt Marcel Postma-basgitaar- aan Gerrit om in een nieuwe band te komen drummen. Op 3 april 1985 wordt Blue Sky opgericht. Deze band speelt voornamelijk dansmuziek voor bruiloften ,partijen en tijdens carnaval, veel top 40 nummers , maar als het publiek dat wil ook een wals als de veleta en als tegenstelling nummers van Z Z Top. De eerste bezetting is naast de twee genoemden Ben Nijhuis-gitaar-, Peter Zegger-toetsen- . Even later , begin 1986 komt Carina Moes bij de band als zangeres, die in 1989 de band weer verlaat. In de volgende bezetting komt Gert Ekkelboom op trompet bij de groep. Later speelt André de Leeuw gitaar in de plaats van Marcel Postma ,die voor zijn werk naar België moet verhuizen.

Eind jaren 80 waren gloriejaren voor deze band met wekelijkse optredens in veel dancings zoals bij Mensink ‘Bays’ in Reutum. Ben Nijhuis stopt in januari 1992 en Arnold Maholetti wordt de nieuwe gitarist.  Er wordt veel gespeeld op bruiloften, feestavonden van bedrijven en ook voor goede opbrengsten in Duitsland. De voetbalvereniging Hengelo bestaat in 1999 90 jaar en Blue Sky verzorgt de muziek tijdens de feestelijkheden. In het najaar van 1999 kondigt Gert aan dat hij zijn professionele leven niet meer kan combineren met het spelen in de band en vertrekt in april 2000. Hans Hunter komt bij de band omdat hij fantastisch saxofoon speelt, maar later blijkt hij ook een virtuoos te zijn op de gitaar. Het blijkt nu mogelijk om nummers waarvoor minimaal 2 gitaren benodigd zijn te gaan spelen. Het repertoire wordt nu uitgebreid met hits en golden oldies. Vanaf dat moment wordt geoefend achter in de ruimte van de kapperszaak van Hans. In 2004 wordt Ronald Kiekenbelt de nieuwe toetsenman. In 2006 bestaat de band inmiddels 21 jaar en wordt er besloten een cd op te nemen. Het wordt een carnavals cd. Artistiek kapper Hans Hunter bedenkt de muziek en de tekst, die door de overige leden wordt vertaald in het Twents. Liedjes over drinken en feesten.

Omdat Hans Hunter kapper is, wordt de Barbier van Sevilla tijdens bruiloften gespeeld. Hij krijgt 5 namen door van het bruidspaar en deze personen worden op het podium geroepen, krijgen een laken met 5 gaten omgeknoopt zodat ze niet weg kunnen en vervolgens komt Hans met spuitbussen scheerzeep waarmee de slachtoffers worden ingezeept. Een enkele keer lukt het de slachtoffers om zich op het bruidspaar te storten met schuimende gevolgen. Hans Hunter is zeker een feestbeest, getuige de grappen die hij uithaalt. Zo zijn de kledinghoezen na een optreden meestal zwaarder dan ervoor omdat Hans die volstopt met stenen en andere zware voorwerpen. Hij weet ook zonder dat het wordt ontdekt een liksteen aan de trekhaak te binden wanneer men diep in de nacht naar huis rijdt. Dwars door Hengelo met veel kabaal, in de auto niet opgemerkt, maar daarbuiten zeker wel. Voor een optreden in de Hagen in Haaksbergen zet Hans een grote televisie antenne van een paar meter hoog op het podium. De band die na Blue Sky moet optreden vraagt waar die antenne voor dient. Hans vertelt hen zonder een spier te vertrekken dat hij die nodig heeft voor zijn draadloze microfoon. Ondanks de lol en het plezier stopt deze band in 2006.

Adventure Music
In datzelfde jaar wordt de band Adventure Music opgericht met Arnold Maholetti-zang/percussie-, André de Leeuw-bas/trombone-, Hans Hunter-gitaar/saxofoon/pedalsteel-, Ronald Kiekebelt-toetsen-, die de band nadien verlaat, en zangeres Grace Malaihollo, die korte tijd later wordt opgevolgd door Tina Patawala . Deze band speelt top 40 muziek, van Amy Winehouse tot Dire Straits. In 2010 stopt de band.

Adventure Music. v.l.n.r. Arnold Maholetti, André de Leeuw, Hans Hunter, Ronald Kiekebelt, Gerrit Slagers en Tina Patawala.

 

Back Track
Naast Adventure Music gaat Slagers al spelen in de blues-rock groep Back Track, die veel Rolling Stones nummers speelt. Ze treden meestal op in Hengelo tijdens de blues-night in het Uurwerk en heden ten dage nog regelmatig in de Cactus. Back Track bestaat uit zang- Paul Vierkant, solo- Gerard Menzing, bas- Wout Bijker, gitaar/bluesharp- Peter Veltman en drums- Gerrit Slagers.


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Gerrit Slagers, door Pel Kotkamp, op 24-02-2015 en 26-05-2015

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.