MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - East Coast - Enschede

Verhaal

Biografie - East Coast - Enschede

Als in 1988 Aike Elst, lid van de Tos van FC Twente, in de Oldenzaalse studio van Henny Thijssen en Wolter Dassen een reclamejingle wil laten maken, is hij zo onder de indruk van de capaciteiten van de muzikanten dat hij ze meteen financiële ondersteuning aanbiedt om een band te beginnen. East Coast, dan nog Whoom geheten, is geboren met:

Wolter Dassen op drums (ex Topaz, Wheels, Country, All In)
Mundo Boston, bas
Pedja Saric (ex Country, Feeling), gitaar
Henny Thijssen, vocals
Maarten de Groot, keyboards

Er werd meteen groots uitgepakt. Bij het eerste optreden in de Kei in Oldenzaal is de presentatie in handen van de op dat moment populaire Los-Vastpresentator Jan Rietman. Een stevige geluids- en lichtinstallatie moet de band ondersteunen. Op dat moment staan er nog enkele covers op het repertoire die echter snel vervangen worden door werk van Thijssen, Dassen en de Groot.

In 1988 wordt de cd "East Coast"opgenomen met producer John Sonneveld (bekend van o.a. Golden Earring, Anouk, Normaal, Vangeance, de Dijk, etc) Van deze cd komt "Now the time is right/ Out of control" als cd-single uit. Op vinyl komt Now the time is right/It doesn't matter anymore.  De cd zal ook in Amerika uitgebracht worden. Omdat de Amerikanen problemen hebben met de naam - Whoom zou te veel lijken op womb (baarmoeder) -  wordt die veranderd in East Coast.
 
Hoewel er stevig aan de weg getimmerd wordt, succesvolle optredens worden gegeven als voorprogramma van Status Quo of op het Wereld Songfestival in Bratislava, wil een echte doorbraak niet lukken. De samenwerking met zowel Mundo als Pedja stopt. Zij worden vervangen door respectievelijk Henry Aubri en Casper van Vulpen. Na een paar optredens in deze bezetting gaat East Coast op zwart. Henny zal een succesvol schrijver van het Nederlandse lied worden. Maarten gaat aan de slag met diverse andere bands, waaronder Beethoven, en werkt als producer in zijn eigen studio M-Works. Pedja gaat begeleidingswerk voor Henny doen en is soms zijn co-schrijver. Multi-instrumentalist en multi-muzikant Wolter gaat zijn eigen gang tot hij in 2006 overlijdt. Mundo is een paar jaar daarvoor al overleden.

Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Mundo Boston, Pedja Saric, Wolter Dassen, Maarten De Groot, Henny Thijssen, Henry Aubrie, Casper Van Vulpen
Locatie:Enschede