image/svg+xml

Biografie - De Prop - Enschede

Verhaal

Biografie - De Prop - Enschede

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKTensfo00355.jpg

V.L.N.R. Jan Schurink (Sologitaar), Frans Klunder (Slaggitaar), Alwin Pieper (Basgitaar) Onder: Ton Gerritsen (drums)

Nadat in 1963 The Black Stones als beatband waren begonnen met optreden werd enige tijd  later besloten om van naam en muziekstijl te wisselen. Men ging zich De Prop noemen. In die dagen was Pop Art een trendy stroming en deze naam paste daar goed bij.

Het repertoire bestond uit nummers van The Rolling Stones, The Beatles,  Kinks, Spencer Davis, Them  en Small Faces. De groep trad in die tijd, naast het  z.g. Don Bosco circuit ( clubhuizen o.a. De Sloep en de Bijenkorf ), ook steeds vaker op in dancings en andere gelegenheden en Twente en Duitsland. Er werd vaak opgetreden in de 007 Beatclub in dancing Reinders aan de Schurinksweg 34 te Enschede Een bijzonder optreden was bij de Overijsselse Ziekenomroep.

Een speciaal optreden was op de Oude Markt in Enschede  ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Beatrix met prins Claus. Dit vond plaat op 10 maart 1966 op een podium op de Oude Markt t.o. de Nederlandse Middenstands bank. Tevens traden daar op: Les Centurion, Tex Town Seven (jazz band) Daddy and his Double Dutchers en de Jägerkapel. Op het plein voor de Jacobus kerk kon gedanst worden.

DE PROP AUS HOLLAND (Aanvulling van Ton Gerritsen)
Met de Prop hebben we 2x in Duitsland opgetreden, in  Gronau en Nordhorn. Waarvan Nordhorn bij ons de meeste indruk maakte. Plotseling kwam er een uitnodiging om in Nordhorn te spelen. Een probleem want hoe komen we daar? Via een broer van een van onze bandleden konden we een busje op de kop tikken en hij bracht ons erheen.

Aangekomen stonden we toch wel raar te kijken. Het was geen clubhuis of zo, maar een grote zaal met langs de kant allemaal tafeltjes en stoeltjes. In het midden een grote dansvloer. Een groot podium was ons domein. We moesten spelen van 19.00 - 24.00 uur, 5 uur! Hoe krijgen we dat vol? We zijn begonnen met ons hele repertoire te spelen en namen veel pauzes tussen de optredens. De bezoekers zaten ons  alleen maar aan te kijken. Er werd niet gedanst. Met moeite kregen we de avond tot 22.00 uur vol. Toen kwam de eigenaar van de danstent naar ons toe met het verzoek hem te volgen. We werden meegenomen naar het restaurant en daar stond een volledig gedekt dis, speciaal voor ons!!. Nog nooit meegemaakt. We werden als sterren behandeld… Na een half uur te hebben gegeten, moesten we weer terug naar de zaal voor het vervolg van ons optreden. In de tussentijd werden de jongeren onder de 18 jaar de zaal uitgeloodst en mochten nieuwe bezoekers van boven de 18 erin. Aangezien we door ons programma heen waren, begonnen we maar weer van voren af aan. We hebben de 24.00 uur zonder kleerscheuren gehaald, Maar een bevalling was het wel. Opbrengst van die avond? Ik geloof 80 Gulden en daar moesten alle kosten weer vanaf.

In 1967 besloot men met De Prop te stoppen en ging een aantal muzikanten in andere bands spelen. Dit verhaal is samengesteld uit ingezonden informatie . o.a. door Jaap de Bot, mede oprichter van clubhuis De Bijenkorf aan de Walstraat te Enschede  waar The Black Stones en latere De Prop vaak speelden. De overige informatie komt uit in het Poparchief Twente voorhanden gegevens.

Bandleden door de jaren heen.

 



Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Willem Schreurs (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede, Bijenkorf

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.