MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - Blitz - Almelo

Verhaal

Biografie - Blitz - Almelo

De band Blitz is in 1965 opgericht, na een bezoek van Fred Rootveld (redacteur van het weekblad Ruiten Drie in Almelo). Fred was erg onder de indruk van hun muziek en is toen ook gelijk manager van de band geworden. De vier bandleden waren René Dom, Peter Noelanders, Jerry de Graaf en Han Steffen. Ze zaten allemaal nog op school (drie op de HBS en één op de MTS) en woonden in de wijk Beeklust in Almelo. Ze oefenden toen in de kelder van Han onder het flatgebouw waarin drie van de bandleden woonden.

Ze begonnen met nummers van de Stones, Pretty Things, Them, Byrds, Small Faces en vooral nummers die niet commercieel waren. Peter was b.v. tegen de Beatles want elk bandje speelde dat. De band speelde die nummers op een door het publiek zeer gewaardeerde wijze. Blitz trad veel op in Almelo (Hob Nob), Hengelo (het Kraaiennest), Enschede (De Bijenkorf en diverse andere locaties ) en een boel dorpen in Overijssel. Ook in Duitsland heeft Blitz veel opgetreden, ja zelfs voor onze militairen in Seedorf (vlak bij Hamburg). De band had een manager, eigen installatie en een eigen bandbus en dat was in die tijd (1968) al heel professioneel. Guus Bohnert (RIP) was de chauffeur en trouwe toeverlaat van de band. Jerry de Graaf de bassist heeft maar +/- een jaar bij de band gezeten en is toen vervangen door Lucas de Vries.

Later werd Blitz aangevuld met blazers (Bert Zandbergen - saxofoon en Geert Venema - trompet) en een organist (eerst Dik Panman en later Gerard Haarhuis) en is toen overgegaan in Soul Enterprise. In eerste instantie was René (de drummer) de hoofdzanger maar voor de soulmuziek was Peter natuurlijk veel meer geschikt. Hij heeft toen zijn gitaar ingeleverd en is de hoofdzanger geworden.

In 1968 zijn er tijdens een optreden in Hengelo nog wat filmopnames gemaakt met een ouderwetse 8mm filmcamera en dan was je al blij dat er wat beeld op stond. Aan het einde van de filmopnames staat ook nog Ronnie Dom die vrij snel na Fred Rootveld manager van Blitz is geworden.

Omdat elk bandlid druk werd met zijn carrière is de band in 1970 als goede vrienden uit elkaar gegaan.

In 1980 zijn de filmopnames van 1968 door Han naar video overgezet. Ook Jerry de Graaf de 1-ste bassist van Blitz staat nog op de video.
https://www.youtube.com/watch?v=o0UXzNQBfEM 

Af en toe komen de bandleden en fans nog wel bij elkaar om nog eens echt met elkaar muziek te maken en te luisteren naar de liedjes die ze vroeger speelden zoals bij de reunie in Makkum in 2005. Daar zijn toen ook nog wel opnames gemaakt op een geluidsrecorder en een telefoon.
https://www.youtube.com/watch?v=Ik9dzi395HQ

Status van de 4 Blitz bandleden nu: Peter zit lekker warm in Spanje, René woont in Noord Holland, Jerry en Lucas wonen nog steeds in Almelo en Han woont in Friesland. Ze wonen dus niet bij elkaar in de buurt maar zien elkaar nog wel regelmatig. Jerry is nog bassist in een band die veel op kumpulans ( Indische feestjes waar veel gegeten en gedanst wordt ) speelt. Han is inmiddels gitaar-leraar en is solo-gitarist/zanger in de band 2G=Two-Generations en speelt met zijn band nog steeds nummers die Blitz destijds ook speelde.
Website 2G: http://www.jcsstudios.nl/2g/ 

Het zou eigenlijk best wel leuk zijn om de band Blitz weer eens bij elkaar te brengen en muziek te laten maken, want ooit hebben ze naar het blijkt op het 1ste grote popfestival dat in Nederland gehouden werd samen met de Golden Earrings opgetreden en de 2-de prijs gewonnen.
Link: https://poparchief-twente.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/popfestivals-in-d...

Verantwoording:
Auteur is Han Steffen, voormalig bandlid van o.a. “Blitz en Soul Enterprise”

Klik op onderstaande foto's voor een vergroting.

Auteur:Han Steffen
Trefwoorden:Popmuziek Almelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Almelo
Personen:Jerry De Graaf, Han Steffen, René Dom, Peter Noelanders, Lucas De Vries, Bert Zandbergen, Geert Venema, Dik Panman, Gerard Haarhuis, Guus Bohnert, Ronnie Dom, Fred Rootveld
Locatie:Almelo