MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biografie - Aqua - Oldenzaal

Verhaal

Biografie - Aqua - Oldenzaal

Ze weten het nog goed. In de begintijd voelde niemand zich geroepen te gaan zingen. Dus was Aqua in eerste instantie een instrumentale band. Later kwam het helemaal goed, zeker toen Elise Eshuis (toen nog Elise Reijmer) als 16-jarige de band als zangeres kwam versterken.

Aqua was een Oldenzaalse band. Opgericht in 1977 door Marcel Meinders (toetsenist), Marcel Engelbertink (drummer), René Vos (bassist) en Herbert Lubbers (gitarist). Hun leeftijden varieerden toen van 15 (Marcel) tot 17 jaar (Herbert). De meeste bandleden studeerden aan het Twents Carmellyceum in Oldenzaal. Kort na de start stopte René Vos en werd vervangen door Ad Reijmer. Er werd in de begintijd drie keer per week gerepeteerd. Na een aantal jamsessies op de derde verdieping van een basisschool in Oldenzaal, waar de band zowaar een eigen repetitieruimte had, werd besloten commerciële muziek te maken en zo werd Aqua in eerste instantie een ‘feesten & partijen’ band. Saillant detail: de ouders financierden de eerste zanginstallatie.

In de begintijd had natuurlijk geen van de jonge bandleden een rijbewijs. Dus reden de vaders als er een optreden was. Met een open aanhanger, het instrumentarium bedekt onder zwart landbouwplastic, naar en van de optredens. Een enkele keer werd de band daarbij aangehouden door de politie. Die allereerste optredens waren met name in bruine kroegen, tijdens het carnaval in Oldenzaal en op feestavonden van klootschieters- en duivensportverenigingen. Niet zelden was het podium de biljarttafel. Maar ook was Aqua de band die eind jaren ’70 in hotel ter Stege in Oldenzaal om de veertien dagen de dansavond voor vrijgezellen muzikaal verzorgde. Er werd indertijd al goed geld verdiend, minimaal 75 gulden per persoon per optreden, hetgeen zorgde voor veel ‘vrienden’.

Na verloop van tijd werd Herbert Lubbers vervangen door Hans Smits. Daarna werd besloten de band uit te breiden met een blazer of zangeres. Dit resulteerde er zoals gezegd in dat de jeugdige Elise Reijmer in 1981 de band als zangeres kwam versterken en Tonnie Eshuis als vervanger kwam voor Marcel Meinders. De optredens tijdens ’n Boeskool Is Lös betekenden misschien wel de doorbraak voor Aqua voor een groter publiek. Op verschillende locaties optreden in de buitenlucht. Dat trok veel publiek en zorgde voor meer bekendheid. De formatie was ambitieus en heeft vele veranderingen doorgevoerd. ‘We werden steeds professioneler’, weten Marcel Engelbertink en Tonnie Eshuis zich maar al te goed te herinneren. Zo werd Aqua een van de eerste bands die veelal popmuziek op bruiloften ging spelen met een zogeheten PA-installatie (alle instrumenten werden versterkt), wat voor die tijd erg vernieuwend was. Ook werd een bus aangeschaft voor het vervoer van het instrumentarium en werden roadies aangesteld voor het op- en afbouwen van de apparatuur. Zodoende kon alle aandacht gaan naar de muziek. Voor een dergelijke band was dit toch wel bijzonder. De basisformatie Marcel Engelbertink, Tonnie Eshuis en Elise Eshuis heeft dertien succesvolle jaren gekend in meerdere bezettingen en op vele bruiloften, partijen en in discotheken gespeeld, onder andere bij de indertijd fameuze discotheek De Kul in Denekamp. Als er optredens in discotheken waren, werd de band aangevuld met wereldkampioen orgelspelen Skip van Rooij. Sommige zaaleigenaren wilden midden jaren ’80 zelfs graag dat Aqua exclusief in hun zaal of zalencomplex ging optreden.

In 1994 besloten Tonnie en Elise Eshuis en toenmalige gitarist Oscar Kerkhoven de band te verlaten. De band werd toen aangevuld met Marc Epping (gitaar en zang), Milco Hemme (keyboard en accordeon) en zangeres Marietta Grafl. Allemaal bekenden uit het circuit. De groep ging verder als Aqua Partyband. Het was een hele uitdaging de band na het vertrek van met name Tonnie en Elise weer goed op de rails te krijgen, maar dat is toch, zo luidt de conclusie van Marcel Engelbertink vele jaren na dato, aardig gelukt. Het waren met name de zangeressen die regelmatig werden gewisseld. Marc Epping en bassist-zanger Marcel Witteveen hebben ook een behoorlijk lange tijd (circa tien jaar) deel uitgemaakt van Aqua.

In 2003 vierde Aqua het 25-jarig bestaan in het Theaterhotel in Almelo, in aanwezigheid en samenwerking met een aantal bekende Nederlandse zangers en musici. Ook alle oud-bandleden waren uitgenodigd. Korte tijd nadat zangeres Marjon Wevers in augustus 2004 was overleden, is door haar partner, drummer-zanger en medeoprichter van Aqua, Marcel Engelbertink, besloten een punt te zetten achter deze mooie band. Het was mooi geweest. Aqua heeft ruim 27 jaar bestaan en heeft meer dan 2.000 optredens achter haar naam staan. Dat kunnen veel bands niet zeggen. Veel van de oud-leden van Aqua zijn op dit moment (voorjaar 2017) op allerlei manieren nog actief in de muziek, als muzikant of als producer-sound engineer.

Bandleden die ook in Aqua hebben gespeeld zijn Chungmen Ma, Herman Oude Veldhuis, Bart ten Thije o/g Boonkkamp, Hans Kienhuis, Marion van Alstede, Hans Kerkhoff, René Nijhuis en Rob Huinink.

Tijdens de optredens van Aqua werden bijna altijd foto’s en video’s gemaakt. Slechts enkele zijn gedeeld met de band. De bandleden hebben zelf nauwelijks beeldmaterieel van hun optredens. Ze stellen het zeer op prijs als foto’s en/of video’s alsnog met hen worden gedeeld, zodat ze zelf ook nog eens op een andere manier kunnen terugkijken op een superleuke tijd. Contactpersoon: Marcel Engelbertink, marcel@slagwerkonderdelen.nl

 

Auteur:Felix Nijland (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Oldenzaal, Popmuziek Twente, Popmuziek, Oldenzaal
Personen:Marcel Meinders, Marcel Engelbertink, René Vos, Herbert Lubbers, Ad Reijmer, Hans Smits, Elise Reijmer, Tonnie Eshuis, Oscar Kerkhoven, Marc Epping, Milco Hemme, Marietta Grafl Marc Epping, Marcel Witteveen, Chungmen Ma, Herman Oude Veldhuis, Bart Ten Thije O/g Boonkkamp, Hans Kienhuis, Marion Van Alstede, Hans Kerkhoff, René Nijhuis, Rob Huinink
Locatie:Oldenzaal