MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Biografie - After All - Enschede

Verhaal

Biografie - After All - Enschede

De Enschedese band After All werd in 1972 opgericht door toetsenman Fred Fähnrich (Ex Libris), Fred vond in Henk Zweers ( Ronal Four) zijn drummer en in Eddy Becker een bassist. Toegevoegd werd zanger Gerrit Trip (Strange Fruit) op gitaar. Even later traden saxofonist Johnny Ekkelboom en zangeres en violist Jeanet Fähnrich ( Mother of Pearl) toe. In deze bezetting scoorden ze platencontracten bij ERC en Negram wat uitdraaide op een nummer 1 hit met "If you need me" in Zuid-Afrika. Ze legden de basis voor een langdurig succesvol bestaan. Begin '74 werden Fred en Johnny echter vervangen door toetsenman Ben Hesselink ( Mother of pearl) en Ipo Oosterhuis (o.a. HUN en Faghm).

Begin '75 verlieten Jeanet en Ipo After All, waardoor Trip, Zweers, Becker en Hesselink met zijn vieren een jaar doorgingen. Om toch weer iets veelzijdiger te kunnen zijn werd in '76 saxofonist Chris Broer aangetrokken. Bij After All heeft zoals het een Enschedese band betaamde iedereen gezongen. Niemand ontsprong die dans. Na medio 1975 vonden de optredens merendeels plaats in Duitse discotheken, dancings en feesttenten. Het repertoire bestond voornamelijk uit top-40 nummers. In 1978 ging Gerrit Trip naar Teach In en werd vervangen door Willie Versteeg (Balance en Pickwick). Kort daarna vertrok ook Ben Hesselink. Langzaam werd After All steeds meer een Duitse band en werd het steeds meer aan het Twentse zicht onttrokken.

Een opvallend succes had After All met de door Gerrit Trip gezongen singles "If you need me", een cover van een Wilson Pickett nummer en "Help me my love", geschreven door Shuffle Henk v d Heuvel. Met deze singles stond de band in totaal 33 weken in de Zuid Afrikaanse nationale top-20. "If you need me" stond er zelfs 7 weken op de eerste plaats. "Help me my love" schopte het tot de derde plaats. After All heeft in verband met de apartheid nooit in Zuid Afrika opgetreden. Tijdens het samenstellen van deze tekst is het niet duidelijk of er nog iets van After All bestaat. Wie het weet mag het zeggen. After All gebruikte als een van de weinige Nederlands bands een mellotron, waarvoor om nieuwe tapes te krijgen regelmatig geconcurreerd moest worden met Earth and Fire en Exception. Ook beschikten ze in '75 al over een 24-kanaals mengtafel een jaar later een professionele lichtinstallatie.

Toen "If you need me" in Zuid-Africa een hit werd, werd men hier in Nederland wakker en moest After All het nummer maar eens in een echte studio met een echte producer opnemen, vond men. Die echte studio werd EMI in Haarlem/Heemstede waar Cor Aafting de labelmanager was. In die tijd zijn daar ook "Help me my love" en "My Girl" met als B- Kant "For all The Friends" opgenomen. Ongeveer een jaar later kwam Roy Beltman in beeld die ook BZN als producer onder z'n hoede had en dit nog jaren zou blijven doen. Met Roy Beltman werden " Hitshot" (een compositie van Klaas Dikken) en "Tupolev" opgenomen. Tupolev is overigens geschreven door Ilja Gort. Ja, die, de Nederlandse huiswijnboer in Frankrijk. De leadzang in voornoemde nummers was van Gerrit Trip ( later ook Teach In en Trip to Trip). In de jaren '80 werd er voor een Duitse maatschappij nog een versie van "Callow la vita" opgenomen die werd gezongen door drummer Henk Zweers. Tussen 1975 en '80 zorgde Lute Mansveld op het podium vaak voor de komische noot.


Verantwoording
Auteur is Gerrit Steenbreker, voormalig technicus bij o.a. de band After All

Auteur:Gerrit Steenbreker (Poparchief Twente)
Trefwoorden:After All, Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Fred Fähnrich, Eddy Becker, Gerrit Trip, Henk Zweers, Ben Hesselink, Jeanet Fähnrich, Ipo Oostehuis, Chris Broer, Johnny Ekkelboom, Willy Versteeg
Locatie:Enschede