image/svg+xml

Beppie Kamphuis

Biografie

Beppie Kamphuis

Biografie plaatje

Beppie Kamphuis: veelzijdig in alle eenvoud



In de jaren 60 werd gitarist Beppie Kamphuis vergeleken met Eric Clapton. Zelf vond hij dat te veel eer. Beppie beschrijft zijn speelstijl als eenvoudige blues met een jazzy inslag. Muziek maakte hij toen en nu nog steeds vooral voor zijn plezier. De kinderen van de familie Kamphuis ontwikkelden zich tot kunstenaars en verzamelaars. Zo ook Beppie, in zijn werk en vrije tijd. Beppie is een veelzijdig persoon in alle eenvoud.

 


Geboren: 15 november 1948 op het Hogeland in Enschede

 

Beroep: Van 1966 tot 1967 zeefdrukker bij Rein Platenkamp aan de Bleekerstraat in Enschede. Van 1967 tot 1992 graveur bij Grafeerbedrijf Jeka aan het Gronausesevoetpad in Enschede.  En van 1992 tot 2013 restaurateur van historische piano's bij Beunk aan de Brinkstraat in Enschede. Sinds november 2013 dus met pensioen.

 

Maatschappelijke carrière: In 1968 stond ik voor de keuze: muziek als beroep of een 'normaal' beroep en daarnaast muziek maken. Ik koos voor graveur. Toen de leden van de First Move in 1968 beroeps werden ben ik uit de band gestapt. Wat ook meegewogen heeft in mijn keuze:  Ik ben geen persoon die zich op het podium wil manifesteren.

 

Gezin. Uit welk gezin kom je? Ik kom uit een arbeidersgezin: vader,  moeder, drie broers en een zus. Ik was de jongste. Vader was bakker, textielarbeider en stoker. Moeder (uit het Duitse Ahaus) heeft als naaister en huishoudelijke hulp gewerkt. Je zou kunnen zeggen dat de kinderen Kamphuis zich hebben ontwikkeld tot kunstenaars en verzamelaars. Ze zijn stuk voor stuk goed met de handen.

 

Opvoeding. Wat kun je over je opvoeding vertellen? Ik groeide op aan de Daalweg op het Hogeland. De familie Kamphuis was een degelijk rk gezin. Tot en met de zesde klas van de Alfonsusschool , de lagere school aan de Daalweg, ging ik dan ook keurig met mijn ouders naar de kerk. Daarna hoefde ik niet meer. Na de lagere school  ging ik naar de ambachtschool aan de CF Klaarstraat, locatie Van Heek. Nu staat daar het hoofdkantoor van de ING aan de Boulevard 1945. Later vervolgde ik mijn opleiding tot schilder aan de Kuipersdijk. Ik had na mijn examen wel de behoefte om me toe leggen op het decoratief schilderen. Dus geen deuren of kozijnen schilderen. Uiteindelijk kwam ik in 1966 door toedoen van Bertus Goosen terecht bij zeefdrukkerij en reclamebureau Reinart. Ik voelde me prettig zo: ik had werk en nog tijd over om muziek te maken. Dat betekende wel dat ik geen tijd had om een cursus op de AKI te volgen. Die schoot er bij in.

 

Popmuziek. Welke rol speelde de popmuziek in de jaren 60 en 70? Mijn eerste instrument was een ukelele. In de zesde klas van de Alfonsusschool speelden we met ons bandje nummers als 'Muss I denn' en 'Varia'. Mijn eerste echte band was 'The Centurions'. De eerste bezetting met Hennie Groeneveld (slaggitaar), Toon Hebinck (basgitaar), Bertus Goosen (drums) en ik op sologitaar. Later zijn toetsenist Sjoerd Schuitemaker en zanger Rijer Velders erbij gekomen. Ons repertoire:  vooral The Rolling Stones, The Animals en The Beatles.

 

Door wie ben je beïnvloed? Hoewel ik wel eens ben vergeleken met Eric Clapton had ik zelf geen echt voorbeeld. Ik ben een autodidact, heb nooit les gehad. Ik probeer altijd een eigen stijl aan mijn gitaarspel te geven. Later is mijn stijl meer de kant van de blues op gegaan. Dan kon ik naar harte lust improviseren en mijn eigen draai aan de nummer geven. Ook nu is mijn stijl nog steeds te omschrijven als eenvoudige blues met een licht jazzy inslag.

 

In welke bands heb je zoal gespeeld?  The Centurions, The First Move, Sunset, Block, Faghm, Lips en Jeep. In de jaren 70 heb ik ook nog in het Akimbo-Trio, Switch en Train gespeeld. Dat waren bruiloftsorkesten.

 

Beatles of Stones? Stones. The First Move was een ruige band met op blues georiënteerde muziek.

 

Lezen. Kranten, tijdschriften, lievelingsboek?  Ik ben niet  echt zo'n lezer. Meestal alleen de Tubantia en boeken die met geologie te maken hebben. O ja, in de vakantie las ik nog wel eens detectives.

 

Hobby's: Vroeger was vissen mijn hobby. Nu verzamel ik fossielen en reliëf- of blindstempels. Verder schilder ik graag. En de laatste tijd maak ik graag wandobjecten. Ik heb het al eerder gezegd: De familie Kamphuis is een creatieve familie.

 

Bewondering voor....?  Dat klinkt als aanbidden. Daar ben ik niet zo voor. Maar als ik toch namen moet noemen: Bonnie Raitt en Little Feat. Tegenwoordig zie ik op tv af en toe programma's met singer-songwriters die mooie dingen doen.

 

Spijt? Wel eens spijt van een beslissing gehad? Nee. Ik ben tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt. Het vak van beroepsmuzikant is niets voor mij. Die ambities heb ik nooit gehad.
 

 

Verantwoording
Interview: Jenne Smit, Video: Jan Talman

Periode:15/11/1948
Locatie:Enschede, Enschede

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.