image/svg+xml

Geschiedenis Vossenbosch tijdens tweede wereldoorlog

Verhaal

Geschiedenis Vossenbosch tijdens tweede wereldoorlog

Plaatje bij verhaal: arbeidskamp_vossenbos_1939_met_schaduw_0.jpg

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 bouwde aannemersbedrijf Bruns en Bonke uit Almelo een paar barakken op een terrein aan de Bruinehoopsweg en Oude Zwolseweg. Aanvankelijk werden hier Duitse militairen gelegerd die in de omgeving een militair oefenterrein aanlegden. Na ongeveer een jaar nam de NAD het kamp over en begon het fors uit te breiden, met als eerste bewoners gedemobiliseerde Nederlandse soldaten die de ontginningswerkzaamheden dienden aan te pakken. Hun inzet duurde meestal een half jaar, waarna zij afzwaaiden om vervangen te worden door een nieuwe ploeg.

Aangekomen op het stationnetje van Wierden marcheerden de 'grondwerkers' het dorp uit naar de Vossenbosch met als wegwijzers uitgezaagde en uitgesneden houten bordjes. Ieder NAD-kamp had een erenaam en voor de Vossenbosch was dat 'Maarten Harpertzoon Tromp'. Met veel bombarie werd op 10 augustus 1942 een reliëf van Tromp onthuld met onder de genodigden Anton Mussert, oprichter en leider van de NSB. De Vossenbosch werd uiteindelijk een relatief groot kamp met bijna 180 bewoners.

Om het 'werkobject' (Wierdense veld) te bereiken moest men een half uur over een stoffige zandweg marcheren met de schoppen over de schouder. Ter plekke stonden een houten keetje en vele rijen met kipkarretjes, die gevuld met zand en plaggen afgevoerd dienden te worden over de daartoe aangelegde rails.

 

De werkkampen bij Wierden

De kampen bij Wierden werden bevolkt door niet joodse Nederlanders, hiertoe aangewezen door de bezetters. In september 1944 kozen veel NSB-ers vaak hals over kop het hazenpad (dolle dinsdag) en kwam er een einde aan de NAD, waarna de te werk gestelde mensen de benen namen. Vaak doken zij eerst onder in de omgeving van de kampen, om later terug te keren naar hun woonplaatsen.

Twee NAD-werkkampen lagen nabij Wierden, één ten noorden (De Vossenbosch), het tweede bevond zich ten westen van het dorp aan de spoorlijn Wierden-Zwolle, ongeveer driehonderd meter na de splitsing richting Deventer.

 

 

Auteur:Historische Kring Wederden
Trefwoorden:Werkkamp, Vossenbosch, Wierden, Hoge Hexel
Periode:1940-1945
Locatie:Hoge Hexel, NL, Hoge Hexel, Oude Zwolseweg
Thema's:Vossenbosch

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.