MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Skiwedstrijden op de Lemelerberg

Verhaal

Als er gedurende een winterperiode sneeuw op de Lemelerberg ligt, trekken sinds mensenheugenis ouderen en jongeren er heen om zich te vermaken met wandelen, sleeën of skiën.

 

 

Tijdens zo’n sneeuwperiode komen de mensen van heinde en ver. Er zijn dan bijna geen parkeerplaatsen meer te vinden.Eén keer, tijdens een autoloze zondag begin jaren zeventig, was er veel verse sneeuw gevallen. De berg was er die dag alleen voor de Lemeler bevolking, het werd een Lemels sneeuwfeest.

 

 

Skiwedstrijden tussen 1957 en 1981

In 1956 werd voor het eerst een skiwedstrijd georganiseerd op de Lemelerberg. W. Stoevelaar uit Lemele en E. de Conne, rentmeester van het Landgoed Vilsteren, namen het initiatief tot het oprichten van een Skicommissie, die de skisport serieus op de kaart zou moeten en waarvan onder meer de Baron van Pallandt, burgemeester van Reeuwijk en D. Stegeman, beheerder van hotel De Lemelerberg lid werden. Er kwam een heuse skibaan en een ‘bobsledebaan voor de kinderen’. Op 25 januari 1958 vond de eerste officiële skiwedstrijd plaats. Er kwam heel wat kijken bij de organisatie. Het leveren en plaatsen van borden en touw nam de Heidemaatschappij voor haar rekening en de gemeente hield met de wegenschaaf de ‘bergwegen’ bereidbaar. Veel vrijwilligers zetten zich belangeloos in.

 

 

Einde in 1981

Lang niet elk jaar kon een wedstrijd gehouden worden. In de periode 1968-1979 bijvoorbeeld viel er te weinig sneeuw en voerde de skicommissie een slapend bestaan. Maar als het weer eens overvloedig gesneeuwd had stond men meteen paraat.

 

 

Begin jaren tachtig kwam er een eind aan de georganiseerde skisport op de Lemelerberg. De Heidemij is van mening dat tijdens de wedstrijden door het publiek teveel schade aan de natuur wordt aangericht, maar kan door commissieleden die naar het hoofdkantoor in Arnhem waren afgereisd nog op andere gedachten worden gebracht. Op 19 december 1981 wordt voor het laatst een wedstrijd gehouden. De Heidemij geeft voortaan geen toestemming meer en de commissie heft zichzelf op.

 

 

Meer informatie: De Lemelerberg en Park 1813. Speciale uitgave van ‘t Lemels Arfgoed, mei 2013

Dit artikel van Lemels Arfgoed is eerder verschenen in MijnStadMijnDorp online-magazine, januari 2014 nr. 1 

Trefwoorden:Lemelerberg, Skiën, Langlaufen, Hotel de lemelerberg, Lemels arfgoed
Personen:W. Stoevelaar, E. de Conne, Baron van Pallandt, burgemeester van Reeuwijk, D. Stegeman
Periode:1956-1981
Locatie:Lemelerveld