MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

MSMD Historisch Tijdschrift Overijssel april 2018 is uit!

Nieuwsbericht

MSMD Historisch Tijdschrift Overijssel april 2018 is uit!

16/4/2018

Een historicus die gaat werken op een melkveebedrijf, dat moet wel een bijzonder boek opleveren. Een pas afgestudeerd wetenschapper gaat op zoek naar verborgen schatten in Deventer en vertelt ons over haar zoektocht en bijzondere vondsten. En hoe zit het met Davo, waar Deventer naar genoemd is: heeft hij nu wel of niet bestaan? Het magazine MijnStadMijnDorp zit weer vol met verrassende verhalen, van Lebuinus tot Willem Wilmink.

Met de herdenkingen en Bevrijdingsdag in het vooruitzicht besteden we ook dit keer aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. De oud-Nijverdalse Bela Ruth Samuel Tenenholtz vertelt over het speelgoedhuis van haar vader dat als door een wonder aan de plundering van zijn ouderlijk huis ontsnapt. Het vormt daarna een teken van hoop voor een jong Joods gezin dat de gruwel van de Holocaust levenslang met zich meedraagt. Een ontroerend, nooit eerder verteld verhaal, dat het verdient vele keren gelezen en verteld te worden, denkend aan de bekende dichtregels van Leo Vroman:

‘Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen.’

Inhoud

Trefwoorden:MSMD online magazine
Locatie:Overijssel