MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

MijnStadMijnDorp online magazine juli 2016 verschenen

Nieuwsbericht

MijnStadMijnDorp online magazine juli 2016 verschenen

17/7/2016

Het is hartje zomer, ook al zou je dat tot voor kort aan het weer niet merken. Toch is nummer drie van MijnStadMijnDorp Online Magazine een zomers nummer geworden met opvallende artikelen.

Vroeger, in de tijd dat een ritje met een auto nog iets bijzonders was en benzine geen drol kostte, stapte men met mooi weer met z'n allen in de auto om ergens in de berm in het gras te gaan liggen. Bermtoerisme heette dat en het werd pas verboden in 1965. En dan ook nog alleen op de Rijkswegen. Girbe Buist brengt die nostalgische tijd in zijn rubriek ‘Geschiedenis van alledag’ weer tot leven.

Tijdens uw uitstapje zat ene prof. dr. S.J. van Embden op zijn vrije zaterdag nog steeds op kantoor te werken. Hij boog zich over het door hem getekende structuurplan van Zwolle. In 1966 moest het klaar zijn. Hij kreeg vooral problemen met zijn plannen voor de Zwolse binnenstad.  Heel historie minnend Zwolle liep te hoop, de Vrienden van de Stadskern voorop. Vijftig jaar [!] geleden begonnen de discussies en nu heeft men het er nog over. Frank Inklaar schreef er een interessant artikel over. 

Net als in Zwolle, wist men ook in Twente niet alle sloopplannen succesvol te weerstaan. Ooit stonden in dit land van kabbelende beekjes, watervalletjes en een energierekening van nul, meer dan honderd watermolens. In de loop der jaren vielen er 117 onder de slopershamer of werden opgeslokt door het landschap. Marcel Mentink van Rijnbrink geeft een overzicht van de belangrijkste verdwenen watermolens in Twente. Watertorens hadden juist een maatschappelijk nut en bleven staan. Ewout van der Horst van de IJsselacademie sprak de beheerder van de watertoren in Hengelo, die dit najaar een nieuwe bestemming krijgt. Verder in dit nummer artikelen over de mysterieuze Hunenborg, een gevonden cartularium van het klooster Diepenveen en de Overijsselse wortels van Onno en Isa Hoes. Kortom, meer dan genoeg vakantieliteratuur! Klik hier om het online magazine te lezen.

Trefwoorden:MSMD online magazine
Locatie:Overijssel