MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel januari 2016 verschenen

Nieuwsbericht

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel januari 2016 verschenen

18/1/2016

Bij basketbalclub Alcides uit Meppel werd hij begin jaren zeventig onmisbaar genoemd. Met hem erbij won Alcides alles, zonder hem was het behelpen. Hij woonde in de Dieptol in Steenwijk en vond het leuk om met de buren op te trekken. Kortom een gewone jongen die aardig was in de omgang. We hebben het over niemand minder dan Desi Bouterse, die voor de onafhankelijkheid weer naar Suriname zou vertrekken. Wie zou toen hebben durven beweren dat deze ‘mister nice guy’, die nog regelmatig pindasoep kookte voor de buren en een spaarcentje bij verdiende met een handeltje in seksboekjes, tien jaar later als legerleider betrokken was bij een staatsgreep, het opruimen van politieke tegenstanders en handel in verdovende middelen? In ons hoofdartikel kunt u alles lezen over de jaren dan Desi Bouterse in de Kop van Overijssel woonde. Het blijkt maar weer dat historische gebeurtenissen zich niet laten voorspellen.

Historische personen met een onverwacht verleden of een bijzondere loopbaan, het is een beetje het thema van dit nummer geworden. Ook de broers Van het Reve – Karel en Gerard – doorliepen een carrière die niet direct voor de hand lag. De broers kwamen uit een Twents geslacht van marxisten en stakingsleiders. Gerard werd een veel gelezen schrijver en Karel hoogleraar. Of pastoor Rientjes uit Heino. Deze katholieke geestelijke groeide uit tot kunst- en dorpshistoricus van verschillende Sallandse plaatsen. Terwijl de Groninger onderwijzer Berend Westera spil werd in de bittere Nijverdalse schoolstrijd en de heren van Saasveld plotseling de gevreesde roofridders van Saterslo werden. U merkt het al, de Overijsselse geschiedenis is er niet  een van alleen maar grote mannen en vrouwen. Ook in het alledaagse zit het verleden. Lees erover in het nieuwe online magazine van MijnStadMijnDorp!

Inhoud

Locatie:Overijssel