MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Zwollerkerspel

Verhaal

Mijn vader werkte bij de Melkfabriek Hoop op zegen. Toen hij mijn moeder had ontmoet, gingen ze aan de Hesseweg wonen. Dat was toen nog Zwollekerspel. Dat Kerspel krioelt om Zwolle heen, het oude kerkelijk gebied rond Zwolle. Volgens mij nog tot heel lang tot het begin van deze eeuw een vertegenwoordiging in de gemeenteraad.

Wie weet meer over Poepershoek? Oude Berkemerbrug, 1400, was vroeger een van de weinige verbindingen over de Vecht, een van de weinige toegangswegen. Alle mensen uit Meppel e.d. gingen lopend met het vee over deze brug naar het centrum.

Zijn er nog oude huizen met peilmerken? Dat met strepen is aangegeven waar op welke hoogte het water is gekomen op welke datum?

 

2 annotaties

Annotaties

De verklaring over het ontstaan van de Poepershoek en de Pruisische soldaten klopt niet. Er zijn verschillende plaatsen met de naam Poepershoek, ook Sint Jansklooster (Vollenhoven) heeft ook zo''n plek, ook op een wegbord. Het verwijst naar de hangplaats van agrarische seizoensarbeiders uit Duitsland. Vandaar togen ze naar de veemarkt om zich uit te besteden bij daar aanwezige boeren, vooral bij het handmatige gras maaien en hooien. De term ''hannekemaaiers'' verwijst er ook naar. ''Poepen''? Deze migranten speelden op hun ''bube''.
Algemeen door Albert van der Heide op 14 okt 2018 om 00:36:08

Wat ik weet van de Poepershoek is het volgende. Poepershoek is een verbastering. Ooit waren daar Pruisische soldaten gelegerd. Die werden toen door de plaatselijke inwoners vanwege hun mooie uniformen en hoofddeksel “poppen” (puppen in het Duits). Daaruit zou de naam Puppenhoek later Poepershoek zijn ontstaan. Deze soldaten marcheerden altijd via Wythem richting Dalfsen. Daarom heet die weg ook wel Poppenallee.
Algemeen door J. A. Mallinckrodt op 29 okt 2017 om 12:25:29

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand