MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Oude berkummerbrug

Verhaal

Oude berkummerbrug

Persoonlijk verhaal rond de Oude Berkummerbrug.

Voor veel Zwollenaren prachtplek. Elke zondag kijken naar de vissers en zwemmers. Heel Vlasakkers ging daar zwemmen. Er moeten veel oude foto's van zijn.

Als kleine jongen moest ik de oude Berkemerbrug altijd opdraaien. De brug lag in buitenbocht. Dat was eng, vanwege de sterke stroming.

Ik kon in 1963 voor het huis op het ijs stappen en dan stapte ik in Lelystad weer af. Als er ijsschotsen onder de brug zaten, dan werden er gaten in geboord. De houten brug was niet erg sterk, dan ging bij veel ijs de brug kapot.

Op de bijgevoegde luchtfoto iste zien hoe de oude weg naar Meppel en de stoomtram liepen. De rode lijn geeft dit aan. De donkerrode lijn geeft aan hoe de oude Berkummerbrug over de Vecht vroeger lag. Op de plek van de brug staan nog twee houten palen. Ik weet niet of dit overgebleven pijlers van de brug zijn of dat het gewoon aanlegpalen zijn. Dit verhaal van dhr. Bongers is opgetekend tijdens de publieksavond in Zwolle, op 2 juni 2010.