MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Kluizenaarshut in Vilsteren.

Verhaal

Kluizenaarshut in Vilsteren.

De kluizenaarshut

Op landgoed Vilsteren staat een kluizenaarshut. Deze maakt onderdeel uit van het park van Vilsteren. Het hardnekkige verhaal gaat rond dat in de tijd van de reformatie, waarin de protestanten het voor het zeggen hadden, er in deze hut een verjaagde katholieke priester als kluizenaar heeft geleefd. De omgeving van Vilsteren was inmiddels protestant. Maar zo nodig kwamen er vanuit Zwolle priesters naar de katholieke enclaves in deze omgeving. Bijvoorbeeld om de laatste sacramenten toe te dienen. Een van deze priesters zou uit Ommen zijn verjaagd en naar Vilsteren zijn gevlucht. Daar zou hij vervolgens als kluizenaar in de kluizenaarshut hebben gewoond. Ook ik kreeg als kind dit enigszins spannende verhaal te horen. Maar inmiddels weet ik dat de kluizenaarshut nooit door een echte kluizenaar is bewoond.

 

De hut hoort thuis in dit aangelegde Engelse landschapspark, als contemplatief onderdeel. De hut heeft dichte wanden zonder vensters, maar kijkt via het portaal wel uit op een klein valleitje waarin rododendrons staan. Wie zittend in de hut tot bezinning wil komen kijkt uit op de rododendrons die in de schaduw en in de diepte staan, maar op gezette tijden toch prachtig bloeien. Zo kan men ervaren dat in de diepste, donkere periodes er toch altijd nog hoop is.

(illustratie: foto (beschikbaar via internet))

 

 

Locatie:Salland, Ommen gemeente, Vilsteren