MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Haersterveer

Verhaal

Haersterveer

Geschiedenis veer bij Haerst

 

 

 

De Haersterveer is de laatste handgetrokken veer in Nederland. Via het veer kun je oversteken naar het landgoed Agnietenberg en de Agnietenplas. Het is een tijd uit de vaart geweest, maar wordt nu geëxploiteerd door particulieren waardoor een toeristisch rondje langs de Vecht mogelijk is.

De pont vervoert wandelaars en fietsers. Het pontje vaart alleen in het zomerseizoen en verbindt Zwolle met het buurtschap Haerst. Aan de Zwolse kant vind je een enorme bel waarmee je de pontbaas kunt laten weten dat je wilt oversteken.

 

In 2009 is door studenten van de Universiteit van Amsterdam een film gemaakt waarin het Haersterveer een hoofdrol speelt. is onderdeel van het project 'Cultuurspiegels'. Cultuurspiegels staat voor de manier waarop buitenlandse kunstenaars in Nederland, Nederlanders een spiegel voor houden.

De film gaat over de Irakese schrijver en dichter Rodaan Al Galidi die zich verheugt op de komst van het pontje. Als ponttrekker vindt hij niet alleen rust op de Vecht. En hij onderhoudt een hechte vriendschap met Jacob de Pontbaas. De film toont Nederland aan de hand van deze vriendschap en werd vertoond op het Fraterhuis Filmfestival in november 2009.