MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De wilde Deerne of het wolfskind van de Kranenburg

Verhaal

De wilde Deerne of het wolfskind van de Kranenburg

Een verhaal over een Antwerps meisje dat na een kidnapping terecht komt in de bossen van Kranenburg en hier in 1718 wordt gevonden.

In 1717 werd er in de bossen bij Zwolle een wild meisje gevonden. Het verhaal trok indertijd internationale aandacht, want er bestond in die tijd grote belangstelling voor zogeheten ‘wolfskinderen’ die buiten de menselijke beschaving opgroeiden. Wetenschappers zagen in haar een mogelijk studieobject.

In juli 1717 zagen boeren in de bossen van de heerlijkheid Craenenborg een wilde gedaante. Het lukte hen haar te vangen. Ze had lang zwart haar, was naakt en zwart van vel en alleen gekleed in een stuk linnen dat met een bos stro om haar lichaam was gebonden. Zij brachten haar naar Zwolle.

De Zwolse magistraat concludeerde dat het een vrouw van ongeveer twintig jaar oud was. Aan haar kaak en kin had ze een kuiltje, aan haar linker wenkbrauw een litteken en aan haar linkervoet zaten twee tenen aan elkaar.  Ze kon niet spreken, maakte alleen geluiden zonder betekenis of bepaalde klank en at het liefste groente. Wonderlijk genoeg maakte zij, voordat ze at, steeds een kruisteken. Daaruit leidde men af dat ze rooms-katholiek moest zijn geweest. Kleren die men haar wilde aantrekken, verscheurde ze.

Het verhaal over het wilde meisje van Zwolle, met haar specifieke kenmerken, werd via kranten bekend in Antwerpen. Een zekere Anna du Chatel kwam het ter ore. Samen met een Antwerpse stadsbestuurder reisde ze in maart 1718 naar Zwolle en herkende, door de verschillende kenmerken, haar kind Anna Maria. Na een wrede proef in de bossen van Kranenburg, waar men deed alsof Anna Maria alleen achtergelaten zou worden, maar die het meisje doorstond, reisden de volgende dag moeder en kind terug naar Antwerpen.

Trefwoorden:1700 tot 1800
Periode:1700-1800
Locatie:Zwolle gemeente, Salland
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.