MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De twee gezichten van de Vecht

Verhaal

Op deze plek in de Vecht stond een stuw met daarboven smalle planken. Sommige bewoners van Hardenberg waagden zich op die planken om aan de overkant van de Vecht te komen. Daar lag namelijk een weiland waar prachtig gewandeld kon worden.

De stuw was ook een vaste visstek. Als het mooi weer was gingen er meestal vissers zitten die met enige regelmaat paling, snoek en karpers binnenhaalden. Eén van die vissers is de opa van de huidige Europees kampioen wedstrijdvissen.

Toch had deze stuw niet alleen mooie kanten. In het najaar stonk de Vecht vaak heel erg. Dit kwam doordat in die periode een nabijgelegen aardappelfabriek, alle afvalresten de rivier in liet glijden. In de volksmond zei men dan dat de Vecht ‘bekoeggeld’ was.

Een soort zoete appelgeur was dan de in wijde omstreek te ruiken. Iedereen leerde hier mee te leven, want niemand durfde verhaal te gaan halen bij de aardappelfabriek. Dat bedrijf was namelijk de grootste werkgever uit de omgeving.

De rottende aardappelresten, die in de rivier lagen, veroorzaakten bij de stuw veel schuim. Wanneer het rottingsproces het hevigste was, ontstonden er soms wel schuimkoppen van acht meter hoog.

 

Locatie:Salland, Hardenberg gemeente
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand